Αυξήθηκε ο αριθμός συνδέσεων του φυσικού αερίου στα Τρίκαλα


 Την άμεση διόρθωση όλων των κακοτεχνιών και σκαμμάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις εργασίες που έγιναν για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου, ζήτησε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Ταμήλος από τους υπευθύνους της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που είχε χθες στο γραφείο του με εκπροσώπους της επιχείρησης.

 Ο κ. Ταμήλος εκείνο που ζήτησε και επισήμανε ότι θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου είναι να κλείσει όλες τις λακκούβες που δημιουργήθηκαν από το σκάψιμο που είχε γίνει για την τοποθέτηση των σωλήνων. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές συνοικίες της πόλης αλλά και κεντρικοί δρόμοι με προβλήματα από τις εργασίες που έγιναν, οι οποίες είτε δεν αποκαταστάθηκαν καθόλου ή χάλασαν πολύ γρήγορα.

Εξάλλου για το συγκεκριμένο θέμα η δημοτική αρχή σε καθημερινή σχεδόν βάση δέχεται πλήθος τηλεφωνημάτων από δημότες που καταθέτουν την οργή τους για τις λακκούβες που έμειναν ανοιχτές, κάτι για το οποίο όπως τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη δεν είναι υπεύθυνη η δημοτική αρχή. Για αυτό και ο Θαν. Γούσιος υπεύθυνος εξυπηρέτησης πελατών διευκρίνισε ότι όσοι τρικαλινοί έχουν πρόβλημα από τις εργασίες που έγιναν για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου και δεν αποκαταστάθηκε η ζημιά που έγινε, μπορούν να τηλεφωνούν στο 24310 31000 και να γνωστοποιούν το πρόβλημα ώστε η εταιρεία να ενημερώνει στη συνέχεια τον αρμόδιο εργολάβο (κ. Γαντζούλα) για να κάνει τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.

Για αυτό και ο κ. Ταμήλος ζήτησε όταν ξεκινούν εργασίες σε έναν δρόμο να τις τελειώνουν, να κάνουν τη σύνδεση για να μη χρειάζεται μετά να γυρίσουν για να ξανασκάψουν και συνεχίζεται η ταλαιπωρία των δημοτών.

Σε 3-4 χρόνια η ολοκλήρωση του δικτύου

Βάσει των στοιχείων που γνωστοποίησε ο κ. Γούσιος στον δήμαρχο Τρικκαίων μέχρι στιγμής το δίκτυο με το φυσικό αέριο στην πόλη των Τρικάλων έχει καλύψει μια έκταση 46.400 μέτρων και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ως το τέλος της χρονιάς να φθάσει τα 48.000 μέτρα. Η προοπτική που έχει θέσει η ΕΠΑ είναι να κατασκευάζονται κάθε χρόνο από 15χλμ., σύνδεσης φυσικού αερίου.

Εκείνο δε που τονίστηκε ήταν ότι όλο το δίκτυο μέσα στην πόλη των Τρικάλων, σε όλες τις γειτονιές και συνοικίες θα έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή ο βασικός όγκος δικτύου θα είναι έτοιμος σε 3-4 χρόνια και από εκεί και πέρα θα γίνονται επεκτάσεις. Όπου δηλαδή υπάρχουν αιτήσεις δημοτών, π.χ μια γειτονιά θέλει να αποκτήσει φυσικό αέριο εφόσον δηλωθεί με αίτηση προς την εταιρεία θα ξεκινήσουν στη συνέχεια οι σχετικές εργασίες. Ουσιαστικά όπου υπάρχει ζήτηση η ΕΠΑ θα πηγαίνει για να κάνει τις απαιτούμενες εργασίες.

Ο αριθμός των συνδέσεων πάντως δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλος στον ενάμιση χρόνο που είναι το φυσικό αέριο στα Τρίκαλα. Μέχρι σήμερα όπως επισήμανε ο κ. Γούσιος έχουν γίνει περί τα 768 συμβόλαια σύνδεσης πελατών από τα οποία τα 68 είναι σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, ενώ ήδη 160 από τις παραπάνω συνδέσεις έχουν ήδη κάνει χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύνδεση φυσικού αερίου από την περυσινή μάλιστα χρονιά.

Στα 63 λεπτά το κυβικό

Ουσιαστικά όμως η ζήτηση του φυσικού αερίου και το κατά πόσο θα καταφέρει να αποκτήσει μέρος στην αγοραστική “πίτα” αυτό θα φανεί και θα κριθεί ουσιαστικά τον φετινό χειμώνα.

Αν δηλαδή επιβεβαιωθούν οι φόβοι για αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τότε είναι πολύ πιθανό ο καταναλωτής να στρέψει το ενδιαφέρον στο φυσικό αέριο.

Όπως δήλωνε χθες ο κ. Γούσιος υπεύθυνος του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών, η τιμή του φυσικού αερίου τώρα τον Αύγουστο ήταν 60 λεπτά το κυβικό και με μια πρόχειρη εκτίμηση που έχει γίνει πολύ βαριά να φθάσει τα 63 λεπτά το κυβικό τον χειμώνα. Και αυτό γιατί η τιμή του φυσικού αερίου δεν επηρεάζεται από τους φόρους που βάζει το κράτος όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Προηγούμενο άρθρο Πλήθος κόσμου για την υποδοχή της Τίμιας Κάρας του Αγ. Βησσαρίωνα
Επόμενο άρθρο Στα Τρίκαλα ο Κώστας Αγοραστός