Ειδήσεις

Αρχοντής-Γέμτος-Γιαννακός-Γκούμας-Μπαρμπούτης: Οι εξαγγελίες ξεθωριάζουν, οι ανησυχίες πληθαίνουν


Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η προαναγγελθείσα τηλεδιάσκεψη που προκάλεσε ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός για το ΥΗΕ Μεσοχώρας με αρμόδιους Υπουργούς.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός της τηλεδιάσκεψης και ορθώς υπήρξε η σχετική πρωτοβουλία. Παρόλα αυτά, επειδή ανησυχούμε έντονα για το θέμα αυτό, θα επιδιώξουμε να δώσουμε στην κοινή γνώμη την εικόνα που, τουλάχιστον εμείς, έχουμε σχηματίσει και να παραθέσουμε (όπως επανειλημμέναέχουμεκάνει) τα πιο βασικά από όσα ακόμη πρέπει να γίνουν, ώστε να οδηγηθούμε κάποια στιγμή στην λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας και συνολικά στην ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου.

  1. Σε ότι αφορά στην γενική στάση της Κυβέρνησης για τα έργα Αχελώου παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Υπήρξε μία απόφαση του ΣτΕ, κυριολεκτικά «τραβηγμένη από τα μαλλιά», που ακύρωσε την αδειοδότηση της Μεσοχώρας. Εκτός από κάποιες καθησυχαστικές δηλώσεις, κανείς κυβερνητικόςπαράγωνέωςτώραδεν ανακοίνωσε συγκεκριμένεςπρωτοβουλίες για τα επόμενα βήματα.

Παραμένουν λοιπόν τα ερωτήματα :

  • Θα εκπονηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη και πότε ;
  • Θα γίνουν αλλαγές στην Υπουργική απόφαση Φάμελλου;
  • Θα αφαιρεθούν οι απίστευτης έμπνευσης «παγίδες» και τα εμπόδια που αυτή παρεμβάλλει στην υλοποίηση της λειτουργίας του έργου και  αφορούν άμεσα τους κατοίκους της Μεσοχώρας αλλά και τον χρόνο υλοποίησης; (πχ. πως θα γίνει η μετεγκατάσταση όσων κατακλύζονται, παραμονή ή όχι του κεντρικού τμήματος του οικισμού  κ.ο.κ).

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι το ύψος των αποζημιώσεων, που ο ΣΥΡΙΖΑ – για ευνόητους λόγους – απέφυγε να φέρει στη Βουλή,ώστε να προσδιοριστούν εκεί τα μέτρααποκατάστασης και οι αποζημιώσεις, άμεσα και όχι μέσω χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών αποζημίωσης, που εκτός των άλλωνενέχουνσοβαρές  αβεβαιότητες ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Την δεκαετία του 2000 η  ΝΔ έπραξε το σωστό, συζήτησε το θέμα στη Βουλή και λήφθηκεαπόφαση   απόλυτα θετική για τους κατοίκους.

Άραγε η σημερινή Κυβέρνηση προτίθεται να πράξει το ίδιο ;

Τι έχουν να πούνε επ’ αυτού   οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Χατζηδάκης ;

  1. Έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα, μετά την πρόσφατη ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, η οποία, όλως περιέργως συνδέει και πάλι το έργο Μεσοχώρας με την «εκτροπή Αχελώου», η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τροποποιήσει τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) στα υδατικά διαμερίσματα Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας και, όπως υποσχέθηκε, να επαναφέρει και θεσμικά την μεταφορά των υδάτων του Αχελώου προς την ελλειμματική λεκάνη Πηνειού, ως μεγίστης σημασίας επιλογή ασφαλείας (από οικολογική καταστροφή ή από ξηρασία) αλλά και ανάπτυξης (ύδρευση, ενέργεια, αρδεύσεις, κλπ.). Σημειωτέον, την επιλογή αυτή είχε καταργήσει με αντιδεοντολογικό τρόπο ο κ. Φάμελλος.

Πριν ένα χρόνο επισκεφθήκαμε (με την μεσολάβηση του βουλευτή κ. Κέλλα) τον τότε Υφυπουργό Ενέργειας, παρουσία και του Γραμματέα Υδάτων και των στελεχών της υπηρεσίας που χειρίζονται το θέμα των ΣΔΥ. Μας ενημέρωσαν ότι προχωρούν στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για την τροποποίησή τους. Σήμερα ένα χρόνο μετά – το τονίζουμε – η προκήρυξη της μελέτης ΔΕΝ έχει γίνει.

Και τίθεται το ερώτημα : με αυτούς τους ρυθμούς , που στην πράξηυπονομεύουν τις πρόσφατεςεξαγγελίες του Πρωθυπουργού για λειτουργία της Μεσοχωρας, θα κινηθούν στο ΥΠΕΝ του κ. Χατζηδάκη και στην Γραμματεία Υδάτων, ώστε να υπερβούν τα εμπόδια που “έσπειρε” ο ΣΥΡΙΖΑ κατά των έργων Αχελώου ;

Ανάλογα ερωτήματα τίθενται και για τηνεκκρεμούσα αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού.

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση, επιτάχυνση, καλύτερο συντονισμό και κυρίως ξεκαθάρισμα των βασικών πολιτικών θέσεων που προαναφέραμε, διαφορετικά οι θετικές  δηλώσεις θα παραμείνουνκενόγράμμα.

  1. Στην τηλεδιάσκεψη, όπως ανακοινώθηκε, συμμετείχε και ο Υπουργός Υποδομών κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν είναι μεν αρμόδιος για την Μεσοχώρα, είναι όμως ο πολιτικός επικεφαλής για τα έργα μεταφοράς («εκτροπής») των υδάτων.

Και σε αυτό το Υπουργείο το τοπίο είναι θολό.

Εδώ και ενάμισηχρόνο δεν ακούσαμε  απολύτωςτίποτα από τον κ. Υπουργό,που συστηματικάτηρεί «σιγήασυρμάτου»,τι θα γίνει με την Συκιά.

Θα διατηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός (ύψος φράγματος, όγκος ταμίευσης κλπ ) ;

Θα υπάρξει στη Συκιά παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας ; Σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός του ΥΗ σταθμού και ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του; (ΔΕΗ ; άλλος ;). Ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις  ως προς το μοναστήρι Αγ. Γεωργίουστο Μυρόφυλλο, που πρακτικά θα καθορίσει την οριστική στάθμη του νερού ;

Υπάρχουν πληροφορίες ανησυχητικές (το θέτουμε ευθέως), ότι  στο Υπουργείο Υποδομών εξετάζονται σενάρια αλλοίωσης του σχεδιασμού των έργων Άνω Αχελώου και ενδεχομένως μετατροπής της Συκιάς σε ένα περιορισμένου όγκου ταμιευτήρα, με χαμηλής ισχύος υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας, ίσως μάλιστα χωρίς μεταφορά υδάτων.

Είναι επίσης προφανές ότι οι θετικές καθησυχαστικές δηλώσεις  δεν συμβαδίζουν  με τους ρυθμούς με τους οποίους  κινείται το συγκεκριμένοΥπουργείο. Ενδεικτικό  είναι ότι για την αξιοποίηση ενός μικρού ποσού συντήρησης των έργων (1,8 εκατομμυρίων ευρώ, δες Ελευθερία 11/5/2020), εγκεκριμένου από τον  τότε Υπουργό  κ. Σπίρτζη,  δεν έχει γίνει έωςσήμερα ούτε καν ο διαγωνισμός της εργολαβίας!

Άραγε ο κ. Υπουργός αντιλαμβάνεται τους κινδύνους καταστροφών στα έργα ;

Πολλά και κρίσιμα τα ανοικτά θέματα που συνθέτουν την πραγματική εικόνα των έργων Άνω Αχελώου συνολικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε αναγκαία την συζήτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.

Κατά τα λοιπά, μακάρι οι επιφυλάξεις μας να είναι υπερβολικές και να μας διαψεύσουν οι κ.κ. Υπουργοί με το αποτέλεσμα των ενεργειών τους.

 

 

Γράφουν οι: Αρχοντής Δημήτρης (πρ. Δήμαρχος Καρδίτσας), Γέμτος Φάνης (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Γιαννακός Κώστας (Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας), Γκούμας Κώστας (πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ), Μπαρμπούτης Τάσος (μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ γεν. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ)

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια βελτιώνει τον περιφερειακό δρόμο του Κοτρωνίου
Επόμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σε πλήρη ετοιμότητα για τον χειμώνα με 189 μηχανήματα