Ειδήσεις

Από Δευτέρα επισήμως η εκστρατεία για το κάπνισμα στα Τρίκαλα


Η Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 θα είναι μια σημαντική ημέρα για την υγεία των τρικαλινών πολιτών αι των επισκεπτών. Την ημέρα αυτή αρχίζει η εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών, φορέων, καταστηματαρχών, για την κοινή απόφαση του Δήμου Τρικκαίων και φορέων, για εφαρμογή του νόμου.
«Τα Τρίκαλα κόβουν το κάπνισμα», με φυλλάδια που τυπώνονται και θα αρχίζουν να μοιράζονται σε όλα τα καταστήματα. Πρόκειται για ειδικό τρίπτυχο που θα τοποθετείται στα τραπέζια, αφίσα για τις προσόψεις των καταστημάτων και ειδικό αυτοκόλλητο για τα ποτήρια του καφέ. Επίσης, με άλλο φυλλάδιο ο Μύλος των Ξωτικών θα δηλώνει ότι κάθε κατάστημα είναι «πιστοποιημένο» από τα ξωτικά ως χώρος όπου δεν καπνίζει κανείς.
Εξάλλου ήδη, όχι μόνο οι ίδιοι οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα σωματεία τους μετέχουν στην εκστρατεία, αλλά κάποιοι ήδη ξεκίνησαν την εφαρμογή του μέτρου, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Όπως ήδη έχει τονιστεί στις προηγηθείσες συσκέψεις, η απόφαση αυτή στηρίζεται από πλήθος φορέων και όχι μόνο τους καταστηματάρχες: Αστυνομική Διεύθυνση, ΣΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Νοσοκομείου Τρικάλων, Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης, Ομάδα Εθελοντών Τρικάλων.
Η απόφαση, που δείχνει ότι η διακοπή καπνίσματος και το μη κάπνισμα σε κλειστούς χώρους «είναι θέμα πολιτισμού», όπως αναγράφεται στο σχετικό σύνθημα, έχει αποσπάσει τα ευμενέστερα σχόλια των πολιτών από όλη την Ελλάδα, όπως αυτά καθημερινώς καταφθάνουν στο γραφείο Δημάρχου.
Επίσης, τα Μέσα Ενημέρωσης όλης της χώρας επικεντρώνονται, στηρίζουν και βοηθούν σε μέγιστο βαθμό αυτήν την προσπάθεια, με θετικότατα σχόλια. Κάτι που αποδεικνύει τον θετικό και δημιουργικό τους ρόλο στην κοινωνία.
Επιπροσθέτως, υπάρχει τεράστια αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα. Οι γιατροί, οι συνυπεύθυνοι για την Υγεία των πολιτών, στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.
Ενδεικτικά:
– Ο κ. Κων/νος Π. Τσιούφης, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), σε μήνυμά του στον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τονίζει μεταξύ άλλων:

« Ως Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είχαμε στο παρελθόν την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τον Δήμο Τρικκαίων σε επιτυχημένες δράσεις πρόληψης υγείας, ως συνέχεια ποικίλων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές κοινωνίες για τη μείωση των Καρδιαγγειακών νόσων και την αποφυγή βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα.
Αφού σας συγχαρούμε συνολικά για την ευαισθησία που επιδεικνύετε σε θέματα πρόληψης υγείας και μάλιστα σε ένα κρίσιμο θέμα που η Πολιτεία δυστυχώς δεν έχει επιτύχει απτά αποτελέσματα εδώ και πολλά χρόνια, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε για την αμέριστη υποστήριξή μας σε κάθε επίπεδο».

– Ο κ. Ε. Παπαστεριάδης – Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών τ. Συντονιστής Δ/ντής ΕΣΥ, τ. Πρόεδρος της ΕΚΕ, έχοντας διαβάσει δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», επισημαίνει: «Από τη δική μου σκοπιά έχω να παρατηρήσω ότι η πάλη αυτή (σ.σ.: ενάντια στο κάπνισμα) είναι διαρκής και επίπονος με ups and downs και για την επιτυχία της απαιτείται συνέχεια, συνέπεια και διάρκεια και όχι «ευκαιριακή» εμφάνιση. Χρειάζεται προς τούτο συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια και με τη συμπαράσταση και τη συμβολή και άλλων φορέων που να την πιστεύουν και να μην απογοητεύονται από τις τυχόν αποτυχίες της (dawns) στη μακρά διαδρομή της προσπάθειας αυτής».

– Ο  κ. Δημ. Αναγνώστου, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παραρτήματος Χαλκίδος, Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων, τονίζει:
«Θα ήθελα να σάς συγχαρώ θερμότατα για την απόφασή σας να εφαρμόσετε τον αντικαπνιστικό νόμο στον Δήμο σας. Η μη εφαρμογή τού αντικαπνιστικού νόμου στην χώρα μας αποτελεί εθνική ντροπή.
Ελπίζω και εύχομαι να σάς μιμηθούν και άλλοι Δήμαρχοι τού τόπου μας.
Η πρωτοβουλία σας είναι μια ευχάριστη και ελπιδοφόρα έκπληξη.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!».
Σε αυτό το πλαίσιο, τα φυλλάδια και το λοιπό υλικό από τη Δευτέρα θα είναι το «εργαλείο» για την υλοποίηση μιας απόφασης που καινοτομεί, διεκδικώντας το αυτονόητο: την εφαρμογή του νόμου και τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Προηγούμενο άρθρο Έμπρακτα η ισότητα των φύλων στον Δήμο Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση ΣΜΥ – Δ. Τρικκαίων για την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων