Ειδήσεις

Αποτελεσματική διοίκηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση


Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης» και «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας διοργάνωσαν με επιτυχία επιστημονική Ημερίδα την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, με θέμα: «Αποτελεσματική διοίκηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση» με κεντρική ομιλήτρια τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Υπουργείου Εσωτερικών, κα Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης βασίστηκε στην παρατήρηση πως τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την ανάγκη μετασχηματισμού του Δημοσίου Τομέα σε έναν πιο αποτελεσματικό, φιλικό και επαρκή. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός αυτός θεωρείται ότι βασίζεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή τεχνολογία, χωρίς να γίνεται ευρεία συζήτηση για την αξιοποίηση του απασχολούμενου προσωπικού στους δημοσίους φορείς, όπως και στην οργάνωση που απαιτείται για την επίτευξη του μετασχηματισμού. Επιπλέον, τίθενται ερωτήματα όπως: πως διοικείται, αναπτύσσεται και ενδυναμώνεται το ανθρώπινο δυναμικό; Με ποιες τεχνικές υποκινείται και αξιολογείται το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οι δημόσιες δομές; Πως διαμορφώνεται η νέα αρχιτεκτονική δημόσιας διακυβέρνησης;

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, που έδωσε με την ομιλία της απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά ανέδειξε μέσα από την παρουσίαση στοιχείων και πρακτικών, τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζεται στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, ως προς την υιοθέτηση και εφαρμογή σχετικών πρακτικών που αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα στις επόμενες δεκαετίες.

Ορισμένα από τα θέματα που ανέλυσε στην ομιλία της η κ. Γενική Γραμματέας ήταν τα μεγέθη του δημοσίου τομέα που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τη σημασία του εγχειρήματος του μετασχηματισμού, αλλά και τη μεθοδολογία αναδιοργάνωσης των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα, με τη θεσμοθετημένη χρήση και έλεγχο σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, αλλά και σύγχρονων εργαλείων πληροφορικής.

Επιπλέον, παρουσίασε το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης, το οποίο βασίζεται σε έγκριτες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις μεθόδους ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού με τις οικογένειες σταδιοδρομίας και το θεσμό του συμβούλου ανάπτυξης, την παροχή κινήτρων μέσα από τυποποιημένες μετρήσεις, αλλά και την εφαρμογή κανόνων δεοντολογίας στους δημόσιους φορείς. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο εθνικό σύστημα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, όπως και στη θεσμοθετημένη και βελτιωμένη εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Ιωάννης Θεοδωράκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος. Παρέστησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής κ. Χρήστος Κόλλιας, ο Διευθυντής του Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) καθηγητής κ. Θεμιστοκλής Λαζαρίδης, καθηγητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, πλήθος φοιτητών του προπτυχιακού και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος, υποψήφιοι διδάκτορες, καθώς και μέλη του προσωπικού του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την εκδήλωση συντόνισε η καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Βασιλική Καζαντζή.

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Κανένα σπίτι και κανένα δημόσιο νοσηλευτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, δίχως θέρμανση και ρεύμα
Επόμενο άρθρο Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ το Νοέμβριο 2022