Ειδήσεις

Αναπνέει η πόλη: Μειώθηκε κατά 32% ο κυκλοφοριακός φόρτος στα Τρίκαλα με την ελεγχόμενη στάθμευση


Η πόλη «αναπνέει» με τη χρήση του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης και ταυτοχρόνως 28.000 κιλοβατώρες θα αποδοθούν σε μέλη ευπαθών ομάδων. Αυτά είναι δύο από τα βασικά στοιχεία του ΣΕΣ που υλοποιούν ο  Δήμος Τρικκαίων και η δημοτική εταιρεία «Αστική Ανάπτυξη» από τα μέσα Οκτωβρίου 2022. Έναν μήνα μετά, τα δεδομένα του πρώτου μήνα λειτουργίας του νέου Συστήματος (ΣΕΣ) αποδεικνύουν ότι επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος, η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στα Τρίκαλα κατά 32%, όπως προκύπτει από τους αισθητήρες μέτρησης της κίνησης που ο Δήμος έχει εγκαταστήσει. Αυτό σημαίνει, λιγότερο καυσαέριο και μικρότερη ταλαιπωρία για εύρεση χώρου στάθμευσης, όπως αποδεικνύεται από ένα άλλο στοιχείο: μειώθηκε και κατά 6,5 ολόκληρες ώρες ο χρόνος στάθμευσης, από 9,5 σε μόλις 3 ώρες. Αντίστοιχα, αυξήθηκε η πιθανότητα να βρεθεί θέση στάθμευσης από καταναλωτές κατά 50%.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν επίσης την αποδοχή του ΣΕΣ με 4.700 χρήστες, με 510 αιτήσεις από μόνιμους κατοίκους και – το κυριότερο – με 28.000 κιλοβατώρες, που θα διατεθούν σε τρικαλινούς/ες που είναι ενταγμένοι/ες στις δομές πρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων.
Αυτή η διάσταση, η κοινωνική, είχε προαναγγελθεί από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος είχε τονίσει ότι το μισό του ποσού που συγκεντρώνεται, «μετατρέπεται» σε κιλοβατώρες και αποδίδεται στην κοινωνία με τη στήριξη ευπαθών ομάδων.Και δεν καθόλου λίγες, αν σκεφτεί κανείς πως αναλογεί στην πληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών για περίπου 60 σπίτια!».
Αναλυτικά τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η «Αστική Ανάπτυξη ΑΕ» αναφέρουν:

Χρήστες: 4.700

Αριθμός Συναλλαγών: 14:200

Συνολικός χρόνος στάθμευση 1.200.000 λεπτά (20.000 ώρες)

Αιτήσεις μόνιμων κατοίκων: 510

Επιδοτούμενες kWh: 28.000

Μείωση κυκλοφοριακού φόρτου: 32%

Μείωση μέσου χρόνου στάθμευσης: από 9,5 ώρες σε 3 ώρες

Αύξηση διαθεσιμότητας και πιθανότητας εύρεσης θέσης στάθμευσης: 50%

Ηδη, πάντως, η Αστική Ανάπτυξη, σε συνεχή συνεργασία με τους πολίτες, έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις, προκειμένου να διορθωθούν ζητήματα λειτουργίας του ΣΕΣ. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος/α να προπληρώσει και να ενεργοποιήσει στη συνέχεια το σύστημα στάθμευσης, χωρίς να χρειαστεί να χάσει χρόνο από τη δουλειά του.
Επίσης, έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία με τους μόνιμους κατοίκους. Η Αστική Ανάπτυξη εξετάζει τον αριθμό τους και τις περιοχές διαμονής τους, προκειμένου, όπου χρειαστεί, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στις διαγραμμίσεις.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι το σύστημα «διευκολύνει την πόλη να ανασάνει, διευκολύνει την προσπάθεια για πιο καθαρή πόλη, για να μπορούν τα εμποδιζόμενα άτομα να κυκλοφορούν, οι πεζοί και οι ποδηλάτες να χρησιμοποιούμε περισσότερο, δρόμους και πεζοδρόμια. Ανθρώπινη και λειτουργική πόλη μπορεί να υπάρξει με τη συμβολή όλων μας. Στην πορεία βλέπουμε πιθανές δυσχέρειες, τις συζητούμε και δίνουμε λύσεις για το καλύτερο».
Το σύστημα λειτουργεί είτε με χρήση εφαρμογής στο κινητό  είτε με πληρωμή σε συγκεκριμένα σημεία στα Τρίκαλα. Όλα τα στοιχεία βρίσκονται επίσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (στη διεύθυνση www.trikalacity.gr)ή απ’ ευθείας στην ενότητα https://trikalacity.gr/systima-elegchomenis-stathmeysis/

Εκεί βρίσκονται και όλα τα στοιχεία, όπως η εφαρμογή (app), ο χάρτης με τις οδούς και τις διαγραμμίσεις, τα σημεία πώλησης εισιτηρίων κ.α..

Η ελεγχόμενη στάθμευση εφαρμόζεται σε μία ενιαία ζώνη, ως εξής:

  • Αντίτιμο (επισκεπτών) – άσπρη διαγράμμιση: 0,60€ ανά ώρα για τις δύο πρώτες ώρες στάθμευσης & 1,20€ για κάθε επόμενη
  • Μόνιμων κατοίκων -μπλε διαγράμμιση: Ετήσια κάρτα 20 € 
  • Ειδικές θέσεις (Δικύκλων – ποδηλάτων, Φορτοεκφόρτωσης – Τροφοδοσίας Καταστημάτων, Οχήματα ΑμεΑ κ.α.)
  • Ενιαία  Ζώνη Στάθμευσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-14.30 και 17.30– 21.00, Σάββατο 8.30- 14.30 και Κυριακές – επίσημες Αργίες: Ελεύθερο
  • Οχήματα που φέρουν το ειδικό σήμα ΑμεΑ σταθμεύουν δωρεάν στις θέσεις που προβλέπονται για  οχήματα ΑμεΑ
  • Ο έλεγχος της νόμιμης στάθμευσης επί των οδών με  πινακίδες σήμανσης Ρ-69 θα γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία Τρικκαίων και το Τμήμα Τροχαίας Τρικάλων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Τιμήθηκε και καθήλωσε το κοινό η Δήμητρα Παπαδοπούλου στο 3ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Προτάσεις της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τη λύση του ενεργειακού προβλήματος