Ειδήσεις

Αμεση καταγραφή οικόσιτων χοίρων και στον Δήμο Τρικκαίων ως προληπτικό μέτρο για σοβαρή ασθένεια


Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων οφείλουν να προχωρήσουν στην άμεση καταγραφή όλων των οικόσιτων χοίρων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Τρικάλων, η οποία αφορά στην επιδημία της «Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ)». Με το έγγραφο αυτό προς τον Δήμο Τρικκαίων, επισημαίνονται τα εξής:
1. Η επιζωοτία (έτσι ονομάζεται η επιδημία στα ζώα) της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και κρούσματα έχουν εμφανιστεί στις Π.Ε Σερρών. Δράμας, Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

  1. Ο κίνδυνος να εμφανισθεί η νόσος και στην Π.Ε Τρικάλων είναι ιδιαίτερα αυξημένος, λόγω του μεγάλου αριθμού χοίρων σε μικρή γεωγραφική έκταση και του υπερπληθυσμού αγριόχοιρων.
  2. Ο ιός της ΑΓΙΧ έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα και πολύ μεγάλη θνησιμότητα. Η είσοδός και η εξάπλωση του ιού στη Θεσσαλία θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη χοιροτροφία της περιοχής μας και γενικά στην οικονομία της χώρας.
  3. Η πλειονότητα των εστιών μέχρι στιγμής, αφορούν σε αγριόχοιρους. Η καταγραφή όμως όλων των οικόσιτων εκτροφών που διατηρούν χοίρους για ιδία κατανάλωση, είναι υψίστης σημασίας, καθώς αυτές δεν δηλώνονται στην Υπηρεσία μας και έτσι αδυνατούμε να προβούμε σε καταγραφή, έλεγχο και κλινική επιτήρηση των ζώων αυτών.
  4. Κατόπιν τούτου παρακαλούνται οι δημότες που εκτρέφουν οικόσιτους χοίρους, να δηλώσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση που διατηρούνται οι χοίροι, αριθμός χοίρων) στην αρμόδια τοπική κτηνιατρική αρχή της περιοχής τους (Υπ/νση Κτηνιατρικής Π.Ε Τρικάλων, Αγροτικά Κτηνιατρεία),
  5. Η καταγραφή όλων των οικόσιτων χοίρων είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η κατοχή χοίρων που δεν έχουν δηλωθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, θα επιβληθούν σε αυτούς οι προβλεπόμενες από την εθνική νομοθεσία κυρώσεις.

Από το γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθρο Άμεσες ενέργειες για το αρδευτικό δίκτυο της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ζωοτροφές για τα αδέσποτα από νήπια του Κεφαλοβρύσου και ενημέρωση από τον Δ. Τρικκαίων