Ειδήσεις

Αθ. Τύμπας : Μια ξεχωριστή συναυλία


Χίλιοι πεντακόσιοι Τρικαλινοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπουδαίο θρησκευτικό ορατόριο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Αυτό το μουσικό και αφηγηματικό οδοιπορικό από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα παρουσίασε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών και το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Εμπνευστές της συναυλίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και ο γνωστός σε όλους τους Τρικαλινούς, μουσικολόγος και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Νεκτάριος Παπαγεωργίου. Ο χαρισματικός αυτός νέος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής που αποτελείται από εικοσιπέντε μαθητές. Τα κλαρίνα, τα κανονάκια, τα βιολιά, η Πολίτικη Λύρα, τα παραδοσιακά κρουστά αλλά και η πεντηκονταμελής χορωδία της Σχολής αποτελούν ένα σύνολο καμάρι για την πόλη των Τρικάλων.

Στην συναυλία ακούστηκαν κάλαντα του Λαζάρου που επιμελήθηκε η Ευαγγελία Γρηγορίου, γυμνάστρια ειδικευμένη στους παραδοσιακούς χορούς. Τα κάλαντα απέδωσαν παιδιά από την ενορία Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου. Μοιρολόγια από όλη την Ελλάδα και το μοιρολόγι της Παναγιάς από την Κύπρο ερμήνευσαν  με μεγάλη επιτυχία, μαθήτριες της σχολής Βυζαντινής Μουσικής. «Άρχοντες αφικράστε μου της Δέσποινας τον θρήνον πώς κλαίει τον Μονογενή εις τον Σταυρόν εκείνον…Ο ήλιος εσκοτίστηκεν κι όλον το φως εχάθη, και το φεγγάριν  τ’ ουρανού κατά πολλά επικράνθη. Όρη αναστενάξετε και πέτρες ραγιστείτε , και ποταμοί στραγγίσετε και δέντρα μαραθείτε».Συγκινητικό και το μοιρολόγι από την Μικρά Ασία:«Η Παναγιά η Δέσποινα καθόταν μοναχή της, την προσευχή της έκανε για τον Μονογενή της, σώνουν κυρά μ’ οι προσευχές, σώνουν και οι μετάνοιες, και τον υιόν  σου πιάσανε και στον χαλκιά τον πάνε».

Σημαντική στην εκδήλωση υπήρξε και η προσφορά με τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες του στο κανονάκι, του Μουσικολόγου καθηγητή της Σχολής και του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, Κωνσταντίνου Παπαϊωάννου. Επίσης συγκλονιστικές ήταν και οι αφηγήσεις από την φιλόλογο καθηγήτρια Φανή Μπαλαμώτη και τους  θεολόγους καθηγητές Γεώργιο Μόσχοβο και Άννα Τουρτούνη.

Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια οι Ιεροψάλτες της πόλεώς μας υπό την χοραρχία του κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα, απέδωσαν ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Όλες οι χορωδίες μαζί και η ορχήστρα στο τέλος σκόρπισαν ρίγη συγκινήσεως όταν έψαλλαν τα Εγκώμια και το «Ανάστα ο Θεός».Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως η Ελληνική μουσική είναι για όλους μας, όπως έλεγε ο αείμνηστος Σίμων Καρράς, ένα πολύτιμο νόμισμα με δύο όψεις, την ψαλτική τέχνη και το δημοτικό μας τραγούδι. Η υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας και τα λαϊκά μοιρολόγια της είναι ικανά να δημιουργήσουν σε μικρούς και μεγάλους ένα ήθος και ένα τρόπο ζωής που θα διατηρήσουν την πονεμένη Ρωμιοσύνη μας αθάνατη εις τους αιώνες. Καλή  Μεγάλη Εβδομάδα!

 

Του π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επόμενο άρθρο Εντυπώσεις από την εκδρομή στα Αμπελάκια από τη μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων Φατλέ Δέσποινα