Ειδήσεις

Αθανάσιος Πολ. Τύμπας : Η προσφορά των Ενοριών μας στην οικονομική κρίση


Σήμερα, που η οικονομική κρίση έφερε πολλούς ανθρώπους κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι ιερείς οφείλουν, με τη βοήθεια των ενοριτών τους, να οργανώσουν όσο γίνεται καλύτερα το φιλόπτωχο ταμείο τους και αν είναι ανάγκη να δημιουργήσουν ένα καθημερινό συσσίτιο. Τα φιλόπτωχα ταμεία αποτελούνται από πέντε μέλη, άνδρες ή γυναίκες, με πρόεδρο τον ιερέα. Τηρούνται βιβλία εσόδων και εξόδων τα οποία ελέγχει μια φορά το χρόνο ο οικείος Μητροπολίτης.

Τα συσσίτια στηρίζονται κυρίως στη φιλοτιμία και αυτοθυσία των γυναικών που σε ένα συγκεκριμένο χώρο της ενορίας μαγειρεύουν καθημερινά. Σε πολλές περιπτώσεις σε παράπλευρο χώρο ετοιμάζουν και τράπεζα για άστεγους συνανθρώπους μας. Πολλοί άνδρες σε ενορίες φροντίζουν και για τη διανομή μερίδων φαγητού σε ανθρώπους που για διαφόρους λόγους, κυρίως ιατρικούς, δε μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.

Όπου στον κόσμο υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία κανένα κράτος με τον πλούσιο προϋπολογισμό του, καμιά φιλανθρωπική οργάνωση ή οργανισμός δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν σε ποσότητα και ποιότητα το φιλανθρωπικό της έργο, διότι για την πίστη μας η ελεημοσύνη είναι η βασίλισσα των αρετών. Περίπου τριάντα χιλιάδες μερίδες φαγητού διανέμονται καθημερινά μόνο στην πόλη της Αθήνας.

Πολλές ενορίες επίσης ή Μητροπόλεις δημιούργησαν κοινωνικά παντοπωλεία απ’ όπου κάθε βδομάδα δεκάδες οικογένειες προμηθεύονται όχι μόνο είδη τροφίμων αλλά και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται καθημερινά ένα σπίτι όπως απορρυπαντικά, χαρτικά κ.α. Άλλες πάλι ενορίες δημιούργησαν χώρους όπου συλλέγονται ρούχα και παπούτσια και στη συνέχεια διανέμονται σε φτωχούς.

Κάθε συνειδητός ενορίτης οφείλει να ενημερώνει τον ιερέα ή τους συνεργάτες του για τις  ανάγκες του ή για τις ανάγκες του γείτονά του. Είναι ντροπή για τον ιερέα αλλά και για τους ενορίτες του, μέσα σ’ αυτήν την οικογένεια που λέγεται ενορία, κάποιος πιστός ή ακόμη και αλλόθρησκος ή μετανάστης να μην έχει τουλάχιστον το καθημερινό του φαγητό και τα απαραίτητα ρούχα για να αντιμετωπίσει το κρύο του χειμώνα.

Άσχημο, μικροπρεπές και χαρακτηριστικό της αγνωμοσύνης μας είναι όταν κατηγορούμε  τον ιερέα, τους επιτρόπους και τους εθελοντές των συσσιτίων ή των παντοπωλείων, πως με άδικα και προσωπικά κριτήρια διανέμουν τα διάφορα αγαθά ή τα χρήματα. Άνθρωποι είναι κι αυτοί και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις σφάλλουν. Ας τους  υποδείξουμε το σφάλμα τους κατ’ ιδίαν με πνεύμα αγάπης κι αν δεν συμμορφωθούν, ας απευθυνθούμε στον οικείο επίσκοπο ο οποίος επιβλέπει και καθοδηγεί το όλο φιλανθρωπικό έργο στις ενορίες της Μητροπόλεώς του.

Aς μην ξεχνούμε ότι οι επίτροποι και τα μέλη των φιλοπτώχων δεν έχουν το παραμικρό οικονομικό ή άλλο όφελος και πως καλό θα είναι να αναλάβουμε κι  εμείς τέτοιες θέσεις ώστε να μη λέμε λόγια έξω απ’ το χορό.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέγει: «ο Θεός όρισε την ελεημοσύνη, όχι μόνο για να τρέφονται οι ενδεείς, αλλά για να ευεργετούνται κι αυτοί που προσφέρουν» και αυτό γιατί όσοι προσφέρουν έχουν χαρούμενο πρόσωπο. Και μόνον η αρετή της ελεημοσύνης είναι ικανή να θεραπεύσει το σύγχρονο εγωιστή και ατομιστή άνθρωπο από το άγχος και την κατάθλιψη. «Είναι πραγματικά μεγάλο αγαθό και δώρο του Θεού που μας εξομοιώνει, όσο μας είναι δυνατό, με το Θεό, όταν την ασκούμε».

 

Του Πρωτοπρ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία των Τρικαλινών επιχειρηματιών για τον Μύλο των Ξωτικών
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τρικάλων : Το σχολείο της αγοράς προ των πυλών