ΈΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ – Συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας


Δυο (2) νέα έργα για τον Δήμο Πύλης μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης μετά την έγκριση συμβασιοποίησης που έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Τα έργα αυτά είναι η «Βελτίωση δρόμου πρόσβασης για τον Σ.Μ.Α. Πύλης από Οικισμό Πύλης μέχρι την επαρχιακή οδό Μουζακίου – Παλαιομονάστηρου» και η «Διευθέτηση Ρέματος Παλαιομονάστηρου Δήμου Πύλης» συνολικού προϋπολογισμού 3.460.000 ευρώ, που είναι ενταγμένα στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας,

«Χρήσιμα έργα για το Δήμο Πύλης» τα χαρακτήρισε ο  κ. Αγοραστός ο οποίος επεσήμανε τα εξής: «Το μεν πρώτο δίνει λύση στα προβλήματα της προσβασιμότητας των απορριμματοφόρων οχημάτων στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Πύλης που εξυπηρετεί σημαντικό μέρος περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, ενώ το δεύτερο αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση του οικισμού Παλαιομονάστηρου παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν την περιοχή. Επίσης τα έργα αυτά συμβάλλουν στην τόνωση της πραγματική οικονομίας και βοηθούν στη διάχυση κοινοτικών κονδυλίων, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία».

Αναλυτικά τα έργα αυτά αφορούν:

1) «Βελτίωση δρόμου πρόσβασης για τον Σ.Μ.Α. Πύλης από Οικισμό Πύλης μέχρι την επαρχιακή οδό Μουζακίου – Παλαιομονάστηρου». Ο προϋπολογισμού του υπόψη έργου ήταν 2.830.000,00 ευρώ και το ποσό της προς υπογραφή Σύμβασης είναι 2.408.721,36 ευρώ.  Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και Κύριος και Δικαιούχος η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 19-9-2011 και περιλαμβάνει τις εργασίες βελτίωσης του δρόμου πρόσβασης προς τον Σ.Μ.Α. Πύλης, από τον οικισμό Πύλης μέχρι την επαρχιακή οδό Μουζακίου – Παλαιομονάστηρου, συνολικού μήκους 3.500,00μ. περίπου, καθώς και κατασκευής ισόπεδου κόμβου επί της επ. οδού Παλαιομονάστηρου – Μουζακίου. Η εφαρμοστέα τυπική διατομή έχει καθοριστεί να έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3.25μ. έκαστη, με έρεισμα 1.25 μ. σε κάθε πλευρά του δρόμου . Στην αρχή της οδού έως την Χ.Θ 0+240 θα γίνει διαπλάτυνση της υφιστάμενης αστικής οδού με ταυτόχρονη κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν αυτής. Κατόπιν η οδός θα αναπτυχθεί εντός των ορίων του εγκεκριμένου Σχεδίου πόλεως του Δήμου Πύλης. Το τμήμα το οποίο είναι ασφαλτοστρωμένο θα ανακατασκευαστεί πλήρως λόγω κακής κατάστασης, ενώ  ο υφιστάμενος αρδευτικός αύλακας  που βρίσκεται κατάντη  θα ανακατασκευαστεί επίσης. Σε επιλεγμένες θέσεις πρόκειται να κατασκευαστεί υπενδεδυμένη τάφρος προκειμένου να μειωθεί το εύρος κατάληψης της οδού και να προστατευθεί το σώμα της από τα όμβρια ύδατα. Επιπλέον, πρόκειται να τοποθετηθεί μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας στις θέσεις όπου απαιτείται και να γίνουν εργασίες σήμανσης και διαγράμμισης. Τέλος, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η κυκλοφοριακή σύνδεση του εν λόγω δρόμου με την Επ. Οδό Παλαιομονάστηρου- Μουζακίου, θα κατασκευαστεί ισόπεδος κόμβος στη θέση σύνδεσης της οδού με την Επ. Οδό Παλαιομονάστηρου –Μουζακίου.

2) «Διευθέτηση Ρέματος Παλαιομονάστηρου Δήμου Πύλης». Ο Προϋπολογισμού του υπόψη έργου ήταν 630.000 ευρώ και το ποσό της προς υπογραφή Σύμβασης είναι 315.000,00 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και Κύριος και Δικαιούχος η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 7-10-2011 και περιλαμβάνει τις εργασίες εγκιβωτισμού του ρέματος που διέρχεται στα όρια του οικισμού Παλαιομονάστηρου του Δήμου Πύλης, για την προστασία του οικισμού από πλημμύρες. Θα κατασκευαστεί πλακοσκεπής οχετός διαστάσεων 4,60 χ 3,60 m (με καθαρές εσωτερικές διαστάσεις 4,00 m x 3,00 m) σε μήκος περίπου 270 m από οπλισμένο σκυρόδεμα. Κατά διαστήματα 40 μέτρων θα γίνουν φρεάτια για τον έλεγχο του ρέματος και για καθαρισμό.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, τα δύο (2) έργα θα προχωρήσουν σε υπογραφή  σχετικών  Συμβάσεων με τους Αναδόχους τους για έναρξη εργασιών κατασκευής τους.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις λαϊκές αγορές
Επόμενο άρθρο Γ. Παπασίμος: Το «ύπουλο τέρας»