Άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους Δήμους


 Στη δικαιοδοσία των νέων Καλλικρατικών Δήμων της χώρας μεταφέρθηκε από την 1η Ιουλίου του 2011 η άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων οι οποίες μέχρι πρότινος ανήκαν στις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Έτσι η εφαρμογή του Νόμου 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» ουσιαστικά καθιστά τους νέους ΟΤΑ ως τα “κέντρα εξουσίας” στον κάθε Νομό.

 Αυτό καθώς πλέον οι συναλλασσόμενοι δημότες θα πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες των Δήμων για το σύνολο σχεδόν των υποθέσεών τους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό ωστόσο που εξακολουθεί να παραμένει ως αγκάθι στην όλη υπόθεση είναι η εξεύρεση πόρων προκειμένου οι Δήμοι να αντεπεξέλθουν ικανά στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Εκφράζουν επιφυλάξεις

Η πλειονότητα πάντως των αιρετών εκφράζει αρκετές επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο οι δημοτικές, κατά περίπτωση, αρχές θα καταφέρουν να ασκήσουν όπως προβλέπεται όλες τις νέες αρμοδιότητες.

Οι αρμοδιότητες

Πάντως σε ότι αφορά τις νέες αρμοδιότητες οι οποίες από την 1η του περασμένου Ιουλίου έχουν “περάσει” στους Δήμους έχουν ως εξής:

1. Tομέας Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

  • Η άσκηση ελέγχου και εποπτείας στα ιδρύματα παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου (ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί) και η ευθύνη λειτουργίας των παιδικών εξοχών.
  • Η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Η έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων και η λήψη μέτρων σε θέματα δημόσιας υγιεινής.

2. Tομέας Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας – Αλιείας

  • Η παροχή γνώμης για τον καθορισμό Βιομηχανικών και Επιχειρησιακών Περιοχών (Β.Ε.ΠΕ.) και για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατ’ άρθρο 5 του ν. 2545/1997 (ΦΕΚ 254 Α΄).
  • Η ανάπτυξη, προστασία, εκτίμηση και παρακολούθηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι από 1.7.2011, ασκείται από τους Δήμους η αρμοδιότητα της χορήγησης αδειών άσκησης επαγγέλματος κουρέα, κομμωτή, τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών, καθώς και η συγκρότηση σχετικής εξεταστικής επιτροπής και πειθαρχικού συμβουλίου.

Πάντως όπως επισημαίνεται στη σχετική Εγκύκλιο που έχουν στα χέρια τους οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι κρίνεται σκόπιμο τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στην έκδοση σχετικών εγκυκλίων οδηγιών προς τους δήμους αναφορικά με τον τρόπο άσκησης των παραπάνω αρμοδιοτήτων.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι δημοτικές αρχές για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις, οδηγίες ή σχετικές πληροφορίες, παρακαλούνται να απευθύνονται στα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία.

Προηγούμενο άρθρο Δελτίο Τύπου ΚΚΕ μετά από επίσκεψη στα taxi
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Αρχαιολογικής Ημερίδας Μελιταίας