Ειδήσεις

Άμεση, θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Δ. Τρικκαίων για οικίσκους σε πλημμυροπαθείς


Τη θετική απάντηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου στο αίτημα του Δήμου Τρικκαίων για απόδοση οικίσκων εντός των οικοπέδων των σπιτιών τους, έλαβε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς. Σε on line σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου 2023, ο κ. Σακκάς εξέθεσε αναλυτικότερα στον κ. Τριαντόπουλο το αίτημα που υποβλήθηκε εγγράφως μία ημέρα πριν.
Το αίτημα αφορούσε σε προσωρινή απόδοση 50 οικίσκων σε πλημμυροπαθείς, με μία σημαντική καινοτομία: οι οικίσκοι αυτοί να δοθούν και να εγκατασταθούν εντός των οικοπέδων, όπου βρίσκονταν πριν την πλημμύρα οι οικίες των πληγέντων.
Με τον καινοτόμο αυτόν τρόπο, αποφεύγεται ο ιδρυματισμός, όπως τόνισε ο κ. Σακκάς, ενώ σημείωσε πως το αίτημα υποβλήθηκε κατόπιν συνεργασίας με τους ίδιους τους κατοίκους, που εξέφρασαν παρόμοια επιθυμία. Ετσι, συνέχισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, θα μπορούν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή δίπλα στα σπίτια τους και να ελέγχουν ταυτόχρονα την πορεία των πιθανών αποκαταστάσεων (αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας κάθε σπιτιού).
Ο Δήμος Τρικκαίων αναλαμβάνει άλλες τρεις πράξεις:
– τη σύνδεση των οικίσκων με τα υπάρχοντα δίκτυα κοινωφελών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες
– τη στερέωση των οικίσκων σε σταθερό υπόστρωμα, όπου χρειαστεί.
– την απομάκρυνση απορριμμάτων, όπου χρειαστεί.
Συζήτηση έγινε και για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα στα Τρίκαλα, σε σχέση και με την  πλατφόρμα για τη στεγαστική συνδρομή, που ήδη λειτουργεί

Τι συζητήθηκε

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μία πλήρη πλατφόρμα με όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων για τους πλημμυροπαθείς:
1. Εγινε πλήρης καταγραφή ανά είδος καταστροφής («κόκκινα», «κίτρινα», «πράσινα» σπίτια)
2. Εγινε πλήρης καταγραφή κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων (μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ κ.α.)
3. Εγινε πλήρης καταγραφή ανά χωριό και περιοχή που πλημμύρισαν
Επίσης παρουσιάστηκαν όλες οι ενέργειες στήριξης που έγιναν από τον Δήμο Τρικκαίων με:
– διαμονή σε ξενοδοχεία
– παροχή φαγητού
– νοσηλευτική συνδρομή
– κοινωνική (υπο)στήριξη.

Τι προηγήθηκε

Ο κ. Σακκάς είχε ζητήσει συγκεκριμένο αριθμό οικίσκων, με έγγραφό του μία ημέρα πριν, στις 18 Οκτωβρίου 2023. Το έγγραφο απευθυνόταν στον αν. Υπουργό Εσωτερικών Θεοδ. Λιβάνιο και στον κ. Τριαντόπουλο, προκειμένου τάχιστα να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης οικίσκων. Μία ημέρα μετά, πραγματοποιήθηκε η εξ αποστάσεως σύσκεψη και το αίτημα έλαβε τη θετική εισήγηση του Υφυπουργού.
Η όλη διαδικασία για τη στεγαστική αποκατάσταση των πληγέντων κινήθηκε σε 5 επίπεδα μέσα σε αυτό το διάστημα των 40 ημερών από την πλημμύρα:
Α. με προσωπικό αίτημα που υπέβαλε ο κ. Σακκάς στον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στα Τρίκαλα αμέσως μετά την πλημμύρα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023.
Σε άμεσο επίπεδο, ο Δήμος Τρικκαίων
β. φιλοξένησε πλημμυροπαθείς σε δομές του Δήμου
Γ. φιλοξένησε πλημμυροπαθείς και σε ξενοδοχεία της πόλης (αριθμός τους παραμένει σε κάποια εξ αυτών)
Δ. παρείχε διατροφή.
Ε. Επίσης, έχει εξεταστεί και η περίπτωση της διαμονής πλημμυροπαθών στην πρώην κλινική Παντελιδάκη. Το κτήριο έχει ήδη παραχωρηθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία στον Δήμο Τρικκαίων, ακριβώς για τη στέγαση πλημμυροπαθών.

«Υποδειγματικός χειρισμός»

Ο κ. Τριαντόπουλος δεν παρέλειψε να απονείμει εύσημα στον Δήμαρχο Τρικκαίων για τον «υποδειγματικό, επαγγελματικό χειρισμό» της κατάστασης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι ο Δήμος Τρικκαίων «είναι πολύ καλά διαβασμένος», τόσο για τα αποτελέσματα των αυτοψιών, όσο και για τη γνώση της κατανομής των πληγέντων (ανά περιοχή και επίπεδο ζημιάς).

Παρουσίες

Στη σύσκεψη μετείχαν από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Παναγιώτης Ντιντής, ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Θωμάς Παπασίκας και η διευθύντρια της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων κ. Στ. Πελίγκου. Επίσης, η διευθύντρια της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Μαρία Κλεάνθη και η κ. Ελένη Καρανίκα, στέλεχος του Υπουργείου.

Από το γραφείο Τύπου

 

Προηγούμενο άρθρο 100 σχολικά γεύματα ημερησίως από τον Δήμο Τρικκαίων στα σχολεία των Μ. Καλυβίων
Επόμενο άρθρο Από σήμερα στα Τρίκαλα το τριήμερο διεθνές συνέδριο Artience για τη φωνή