Ειδήσεις

Άμεσες λύσεις ζητά η επιχειρηματική κοινότητα


Συναντήσεις εργασίας με μέλη της Κυβέρνησης πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του κ. Αχιλλέας Νταβέλης και μέλη της Διοίκησης του ΣΘΕΒ στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, που φιλοξενήθηκε το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας υποδέχθηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. «Η Ανάπτυξη των επιχειρήσεων και η Οικονομία είναι κάτι που μας ενώνει», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ, και στη συνέχεια έθεσε προς τον Υπουργό θέματα όπως το φορολογικό πλαίσιο, τη ρευστότητα και τα κόκκινα δάνεια, την καθυστέρηση στην αξιολόγηση του επενδυτικού νόμου, την καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και τα βιομηχανικά πάρκα καθώς και θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι αναμένει από τη συνάντηση να ακούσει για τα προβλήματα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και τις προτάσεις των εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας καθώς «Το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας είναι η επανεκίνηση της οικονομίας από τον επενδυτικό τομέα και από την επιχειρηματικότητα» ενώ προκατέλαβε τους συμμετέχοντες για μία συζήτηση εποικοδομητική προκειμένου να προωθηθεί η εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα για την καλύτερη ανάπτυξη της χώρας. Στη συνέχεια, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για θέματα της αρμοδιότητάς του και υποσχέθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση στην Αθήνα με τους εκπροσώπους του ΣΘΕΒ για τη συνέχιση του διαλόγου της Κυβέρνησης με φορείς.
Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης και εκπρόσωποι των κλάδων του αγροδιατροφικού τομέα, του αλουμινίου, των πλαστικών συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη βιομηχανία και τις προοπτικές ανάπτυξής της στη Θεσσαλία.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε πως υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα στα οποία ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει άμεσα λύσεις. «Οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ σοβαρά εμπόδια που συνήθως δεν συναντούν οι ανταγωνιστές μας στις άλλες χώρες και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας καθώς και καταλύτης για την ώθηση της οικονομίας».
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ανέλυσαν την υπάρχουσα κατάσταση για κάθε κλάδο ξεχωριστά τονίζοντας τόσο τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Για μια νέα Στρατηγική για τη βιομηχανική πολιτική», που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία «κινητήρια δύναμη της παραγωγικότητας και της καινοτομίας» και «ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ευημερία στην Ευρώπη». «Τώρα που η ελληνική οικονομία προοδευτικά ανακάμπτει μετά από σχεδόν μια δεκαετία ύφεσης ή και στασιμότητας, επιβάλλεται η στροφή προς ένα μοντέλο ανάπτυξης παραγωγικό, καινοτόμο, βιώσιμο κι εξωστρεφές», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να συνεχιστούν οι επαφές με μέλη της Κυβέρνησης και να υπάρξει άμεση συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία σε θέματα που αφορούν το επιχειρείν, με σκοπό την αντιμετώπιση λύσεων και προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Επόμενο άρθρο Στην Κομοτηνή και την Ξάνθη ο Κ. Αγοραστός