«ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ» ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ


 Μπορεί η εφαρμογή του Καλλικράτη να έδωσε αρκετές αρμοδιότητες στους νέους και διευρυμένους Δήμους που προέκυψαν, το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι ότι τα ανάλογα χρηματικά κονδύλια εξέλιπαν και έτσι ουσιαστικά οι δημοτικές αρχές έχουν “δεμένα τα χέρια τους” τουλάχιστον στο θέμα της υλοποίησης των έργων.

 Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Τρικκαίων οι πρόεδροι των οποίων καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, και στα χωριά είναι πολλά και ποικίλα, με χρήματα τα οποία βάζουν κυριολεκτικά από την τσέπη τους, καθώς η πάγια προκαταβολή των 1000 ευρώ που προβλέπει ο Καλλικράτης ακόμη δεν έχει μπει στα ταμεία των Δήμων.

Αγανακτισμένοι οι πρόεδροι

Την αγανάκτησή τους για την κατάσταση αυτή δεν έκρυψαν εξάλλου και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Τρικκαίων στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς επεσήμαναν ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν χρήματα για την εκτέλεση απαραίτητων έργων στα χωριά τους, αλλά για υποθέσεις που εντάσσονται στις αρμοδιότητές τους κινούνται βάζοντας καύσιμα από την τσέπη τους (!). Τον προβληματισμό του για το μείζον αυτό ζήτημα που αφορά τους Δήμους, έχει κατά καιρούς εκφράσει και ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας.

Τι προβλέπει ο Καλλικράτης

Τα έξοδα κίνησης:

Τα έξοδα κίνησης είναι ένα ποσό το οποίο καταβάλλει το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στους αιρετούς. Όπως αναφέρεται βάσει Καλλικράτη ο πρόεδρος κάθε Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας, αλλά και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας και στο νομό Τρικάλων, που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην κάθε περιοχή, θα εισπράττουν κάθε μήνα αποζημίωση ύψους 300 έως και 400 ευρώ, αναλόγως με τη χιλιομετρική απόσταση του χωριού από την έδρα του Δήμου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του ΥΠ.ΕΣ. τα έξοδα κίνησης των αιρετών, διαμορφώνονται αναλυτικά:

  • Για χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του Δήμου έως και 10 χιλιόμετρα, τα έξοδα κίνησης αντιστοιχούν στο ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως.
  • Για χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του Δήμου από 10 έως 20 χιλιόμετρα, τα έξοδα κίνησης αντιστοιχούν στο ποσό των 350 ευρώ μηνιαίως.
  • Για χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του Δήμου από 20 χιλιόμετρα και πάνω, τα έξοδα κίνησης αντιστοιχούν στο ποσό των 400 ευρώ.

Σημειωτέον ότι το υπουργείο προβλέπει, τα έξοδα κίνησης να καταβάλλονται κάθε μήνα στους δικαιούχους, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ σημειώνεται ότι αυτά δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 2685/1999, περί κάλυψης δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός Επικράτειας, όπως κάθε φορά ισχύει.

Τα χρήματα της προκαταβολής

Παράλληλα γίνεται λόγος και για τον τρόπο σύστασης της πάγιας προκαταβολής στις Τοπικές και Δημοτικές κοινότητες. Έτσι επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δίδεται πάγια προκαταβολή, ανάλογα με τον πληθυσμό της εκάστοτε κοινότητας.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Προκαταβολή ύψους 1000 ευρώ, στις τοπικές κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού.
  • Προκαταβολή ύψους 2000 ευρώ, στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους.
  • Προκαταβολή ύψους 3.000 ευρώ, στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 10.001 και περισσότερους κατοίκους.

Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί το σχετικό χρηματικό ένταλμα και ο οποίος θα ενεργεί τις πληρωμές σε βάρος αυτής, είναι ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό έως 300 κατοίκους, ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από 301 κατοίκους και ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

Με τα χρήματα αυτά θα πληρώνονται:

α) Η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

β) Η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού .

γ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.

δ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων.

Προηγούμενο άρθρο Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η Απογραφή
Επόμενο άρθρο Αμετάβλητη η λίστα των συγχωνεύσεων