Ειδήσεις

Νίκος Καρδούλας: Ανάλυση 9 δημοσκοπήσεων του Νοεμβρίου


Σχεδόν δεκαεπτά μήνες από τις εκλογές και παρά τις αντιξοότητες και την κρίση του 2ου κύματος της πανδημίας, η δημοσκοπική κυριαρχία του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας παραμένει αδιαμφισβήτητη.

H παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι 9 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από 1 έως 30 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, ΚΑΠΑ Research, Metron Analysis, MRB, Opinion Poll, Prorata και Pulse.

Υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες σε προηγούμενες εκλογές και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους.

 

Εκλογική επιρροή κομμάτων

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

 • Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 46%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν 17,1 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 15%, αφού από το 39,9% έφθασε στο 46%.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 8% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 28,9%.
 • Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σχέση με το 2019, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 2%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 17%, αύξηση του ποσοστού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κατά 26% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 5%.
 • Σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των επτά δημοσκοπήσεων του Οκτωβρίου, παρατηρείται μείωση του ποσοστού της ΝΔ κατά 2%, αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ κατά 5%, μείωση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 4%, ίδια κατάσταση στο ποσοστό του ΚΚΕ, αύξηση του ποσοστού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κατά 1% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 3%.

Μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των 9 ερευνών

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το μέσο όρο των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων είναι:

 • Το 50% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.
 • Το 58,9% κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
 • Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 45,9%, έναντι 25,3% του Αλέξη Τσίπρα.
 • Το 50,3% των ερωτώμενων κρίνει θετικά την γενική αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού.
 • Το 37,3% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας.
 • Το 69,5% συμφωνεί με την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.
 • Το 70,2% των ερωτώμενων απαντάει ότι ήταν αναγκαίο το lockdown.
 • Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το 61,7% δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο.
 • Στην ερώτηση τι έφταιξε για το 2ο κύμα της πανδημίας, οι απαντήσεις των πολιτών είναι 22,3% ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, 20,7% ο τουρισμός, 20,3% η συνολική διαχείριση της κυβέρνησης, 16,7% η απειθαρχία των πολιτών, 10,3% ο συνωστισμός στην εστίαση και 9,7% η καθυστέρηση λήψης μέτρων από την κυβέρνηση.

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

Προηγούμενο άρθρο Εκσυγχρονίζεται το αρδευτικό δίκτυο των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον υπουργό Εσωτερικών