Ειδήσεις

Δ. Τρικκαίων: Γίνε και εσύ Πολίτης ενάντια στην κατάθλιψη


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο 1 στα 15 άτομα θα ασθενήσει από σοβαρή μορφή κατάθλιψης στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια και 4 στους 15 πλήττονται από συμπτώματα άγχους και κάθε μορφή κατάθλιψης. Ακόμα πιο ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που προβλέπουν ότι η κατάθλιψη θα αποτελέσει ως το 2030 τον πρώτο παράγοντα αναπηρίας. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για την χώρα μας από την στιγμή που η πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόλις 32% του πληθυσμού λαμβάνει κατάλληλη φροντίδα για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη, που υλοποιούν η ΕΠΑΨΥ, Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ και το Ψυχιατρικό Κέντρο Salten της Νορβηγίας, φιλοδοξούν να δημιουργήσει ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν. Έως τώρα 125 άτομα με προσωπικό βίωμα κατάθλιψης ως συντονιστές ομάδων αυτοβοήθειας. Ήδη έχουν ξεκινήσει στην Πάρο, το Ηράκλειο Αττικής, τη Σύρο, το Γαλάτσι ομάδες αυτοβοήθειας που συντονίζουν απλοί πολίτες.
Το πρώτο βήμα για δημιουργία τέτοιων ομάδων γίνετια και στα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων, η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων και οι «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη» διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ενδυνάμωση και Αυτοβοήθεια ενάντια στην κατάθλιψη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 17.30 στην αίθουσα δημοτικού κινηματογράφου, στον μύλο Ματσοπούλου και η είσοδος είναι ελεύθερη
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Αχιλλέας Οικονόμου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Υπεύθυνος Ιατρικής Υπηρεσίας ΕΠΑΨΥ: «Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη»
Αγγελική Μενεδιάτου, Κλ. Ψυχολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ: «Πρόγραμμα Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη: Εκπαίδευση πολιτών»
Γιώτα Ανδρώνη, Συντονίστρια Ομάδων Αυτοβοήθειας, Γραμμ. Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ: «Ο θετικός ρόλος των ομάδων αυτοβοήθειας στην ζωή μου»
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Χριστίνα Καραμπέρη, Ψυχολόγος, Msc, Yπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Στην εκδήλωση αυτοί οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την κατάθλιψη και την έννοια της αυτοβοήθειας και να συζητήσουν με ειδικούς και άτομα με προσωπικό βίωμα κατάθλιψης για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Από το γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθρο Τουρνουά μπάσκετ για καλό σκοπό
Επόμενο άρθρο Μείωση 50% του κόστους των τιμολογίων της ΔΕΥΑΤ για τους 1.800 δικαιούχους ΤΕΒΑ