Ειδήσεις

Ανάλυση 7 δημοσκοπήσεων Οκτωβρίου – Ευρεία διείσδυση Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά


 H παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες 7 εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν από 1 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, Marc, Metron Analysis, Opinion Poll και Pulse.

Υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες σε προηγούμενες εκλογές και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους.

Εκλογική επιρροή κομμάτων

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

 • Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 46.8%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ είναι 19.2 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 17%, αφού από το 39,9% έφθασε στο 46,8%.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 12% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,6%.
 • Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σχέση με το 2019, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 6%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 17%, αύξηση του ποσοστού της Ελληνικης Λυσης κατά 25% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 2%.
 • Σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των οκτώ δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου, παρατηρείται μείωση του ποσοστού της ΝΔ κατά 2%, ίδια κατάσταση στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 6%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 2%, ίδια κατάσταση στο ποσοστό της Ελληνικης Λυσης και αύξηση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 15%.

 

Ποιοτικά στοιχεία ερευνών

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το μέσο όρο των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων είναι:

 • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ερευνών παρουσιάζει η απήχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην Κεντροαριστερά, όσο και στους άλλους πολιτικούς χώρους.

Στο ερώτημα πόσοι αξιολογούν θετικά το έργο της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα, το 31% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και αντίστοιχα το 78% των  ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, το 36% των  ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 34% των  ψηφοφόρων της Ελληνικης Λυσης, το 30% των  ψηφοφόρων του ΜΕΡΑ25 και το 40% των λοιπών κομμάτων απαντούν «θετικά και μάλλον θετικά».

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά φθάνει στο 46%, η οποία μεταφραζόμενη σε ποσοστό επικράτειας αντιστοιχεί στο 20%, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων στις εθνικές εκλογές του 2019, ενώ η αντίστοιχη διείσδυση στο σύνολο όλων των άλλων πολιτικών χώρων κυμαίνεται στο 37%, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό επικράτειας 6%.

 • Το 55,9% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.
 • Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 46,9%, έναντι 20,3% του Αλέξη Τσίπρα.
 • Το 60,7% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού.
 • Το 43,1% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας.
 • Το 53,8% κρίνει θετικά τη διαχείριση από την Κυβέρνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
 • Το 53,1% τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία.
 • Το 83,4% των ερωτώμενων κρίνει θετικά την απόφαση για τη ΧΑ.
 • Το 46% των πολιτών κρίνει θετικά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
 • Το 78% των πολιτών δηλώνει υπέρ της μάσκας για τη μη διασπορά της πανδημίας.
 • Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το 56,2% δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο.

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. – MSc _UK και Συνταγματάρχης ε.α.

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί το οδικό δίκτυο στο Δήμο Πύλης
Επόμενο άρθρο 5η ΥΠΕ: Εφοδιασμένη με 363 κλίνες covid και 97 κλίνες ΜΕΘ