- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Ανάλυση 7 δημοσκοπήσεων Οκτωβρίου – Ευρεία διείσδυση Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά

 H παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες 7 εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν από 1 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, Marc, Metron Analysis, Opinion Poll και Pulse.

Υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες σε προηγούμενες εκλογές και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους.

Εκλογική επιρροή κομμάτων

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

 

Ποιοτικά στοιχεία ερευνών

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το μέσο όρο των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων είναι:

Στο ερώτημα πόσοι αξιολογούν θετικά το έργο της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα, το 31% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και αντίστοιχα το 78% των  ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, το 36% των  ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 34% των  ψηφοφόρων της Ελληνικης Λυσης, το 30% των  ψηφοφόρων του ΜΕΡΑ25 και το 40% των λοιπών κομμάτων απαντούν «θετικά και μάλλον θετικά».

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά φθάνει στο 46%, η οποία μεταφραζόμενη σε ποσοστό επικράτειας αντιστοιχεί στο 20%, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων στις εθνικές εκλογές του 2019, ενώ η αντίστοιχη διείσδυση στο σύνολο όλων των άλλων πολιτικών χώρων κυμαίνεται στο 37%, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό επικράτειας 6%.

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. – MSc _UK και Συνταγματάρχης ε.α.