31 Μαΐου – Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος


Tags |

Όταν η κοινωνία έγινε αποδέκτης συνενοχής από πολιτικούς ταγούς ότι «μαζί τα φάγαμε»,  αντέδρασε έντονα και δικαιολογημένα καθώς οι ευθύνες μας βαραίνουν ως πολίτες, στον βαθμό που υπήρχε γνώση και συνειδητή συμμετοχή στο «Έγκλημα».

Αυτό δυστυχώς, όμως, φίλοι συμπολίτες, συμβαίνει πραγματικά στην περίπτωση του Καπνίσματος. Και δεν είναι μόνο ότι η εσφαλμένη ερμηνεία του δικαιώματος του καπνιστή που ασύδοτα καπνίζει, όπου και όσο αυτός θέλει. Αλλά, γνωρίζοντας τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, αδιαφορεί για την επιβάρυνση που προκαλεί στους γύρω του. Έτσι καταλήγουμε, να υφίστανται τον καπνό πειθαναγκαστικά και αυτοί που τον απεχθάνονται. Τελικά όλοι «μαζί τα καπνίζουμε» και ας μην το θέλουμε όλοι!

Τι και αν η επιστημονική κοινότητα ωρύεται για τις βλαβερές συνέπειες; Τι και αν 6000 Έλληνες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από τις επιπτώσεις λόγω καρδιαγγειακών βλαβών ή καρκίνου του πνεύμονα, αν εμφανίζονται δυσκολίες στη σύλληψη παιδιών….( και η λίστα τελειωμό δεν έχει); Τι και αν η πρώτη επαφή των νέων με το τσιγάρο είναι στα 10; Τι και αν έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε πρώτοι στη λίστα της κατανάλωσης και ιδίως οι γυναίκες που  θυσιάζουν τη φυσική προστατευτική τους ασπίδα;

Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά. Ομως η συνήθεια καλά κρατεί. Φαίνεται τρομάζει, μόνο αυτό που άμεσα και βραχυπρόθεσμα απειλεί τη Ζωή.

Δικαίωμα του καπνιστή το καπνίζειν – και το αποδεχόμαστε.
Φίλε υπέρμαχε της κοινωνικής δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, εσύ που κόπτεσαι για τα δικαιώματα του κλάδου σου και την κοινωνική αδικία, μήπως διαπράττεις κατά συρροή αδικία; Το ότι υπάρχει (κακώς βέβαια) ανοχή στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, στη λογική του ότι η αγορά κυρίως των επισιτιστικών επαγγελμάτων «αναπνέει» από τη χαλαρότητα, είναι παράλογο. Γιατί οι καπνιστές να είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού;

Τα δεδομένα πρέπει να αλλάξουν. Και επιβάλλονται, εφαρμογή των πειθαρχικών κυρώσεων, αυστηρότεροι έλεγχοι, αλλά και αλλαγή στην νοοτροπία των καταναλωτών. Οι αντικαπνιστές να περάσουν στην αντεπίθεση. ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!! Αντιδράστε λεκτικά στον θεριακλή που δεν μας σέβεται.
Αντιδράστε ακόμη και με αποχή από φιλικές συναντήσεις!
Αντιδράστε στον άρχοντα του δρόμου που πετάει τη γόπα όπου θέλει και αδειάζει το τασάκι του κατά τη στάση του αυτοκινήτου στα φανάρια.
Όλοι μαζί θα συμβιώσουμε καλύτερα, σεβόμενοι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ