Ειδήσεις

304 έργα και 331 επενδύσεις 675 εκατ. ευρώ για τα Τρίκαλα


Συνεχίστηκαν στα Τρίκαλα οι εκδηλώσεις «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι δράσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο προβολής και δημοσιότητας των Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. και με στόχο την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων με προβολή βίντεο, φωτογραφιών, εντύπων, διαγωνισμούς με  βραβεύσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.α.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκυρία για τη σημερινή επέτειο δεν είναι εύκολη για την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να την υπερασπιζόμαστε. Όπως πρόσφατα επεσήμανε ο πρόεδρος Γιούνκερ, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης καλούμαστε εμείς οι  Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουμε τρεις σύγχρονες προσκλήσεις: Να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ειρήνη. Να διαχειριστούμε τη μετανάστευση. Στην Ελλάδα οι προσκλήσεις αυτές αναμφίβολα μεγεθύνονται λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αν η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, μετά από μισή δεκαετία και πλέον συνεχούς ύφεσης, είναι το στοίχημα που οφείλουμε να βάλουμε με τον εαυτό μας όλοι, η ορθολογική αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Εμείς, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Στόχος μας είναι το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ δηλαδή, να πολλαπλασιάσει τα θετικά αποτελέσματα που δημιούργησε το προηγούμενο ΕΣΠΑ που ολοκληρώσαμε με επιτυχία και  να αποτελέσει τη συνέχεια του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας την επόμενη πενταετία.

 

Η δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων που αφορούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και των υπηρεσιών που οφείλει η Πολιτεία να τους παρέχει, η ενίσχυση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η επένδυση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, η αστική ανάπτυξη και η βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο είναι οι στόχοι της Περιφερειακής Αρχής για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διατίθενται στην περιφέρειά μας.

Για να αποδειχθεί και το νέο ΕΣΠΑ ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης απαιτείται καλή προετοιμασία, σωστός σχεδιασμός και άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να διασφαλιστεί κι αυτή τη φορά υψηλή απορρόφηση των κονδυλίων που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Θεσσαλίας.

Είμαι σίγουρος ότι κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, όπως και στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και διεκπεραίωσε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό έργων και δράσεων και συγκεκριμένα:

 

  • 44 έργων μεταφορικών υποδομών

προϋπολογισμός  253.752.035€

 

  • 70 έργων εκπαίδευσης

προϋπολογισμός 96.244.490€

 

  • 45 έργων ανάδειξης τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος

προϋπολογισμός 23.779.445€

 

  • 54 έργων υγείας και κοινωνικών υποδομών

προϋπολογισμός 44.877.844€

 

  • 96 έργων περιβάλλοντος

προϋπολογισμός 86.001.300€

 

  • 2107 έργων ιδιωτικών επενδύσεων και τεχνική υποστήριξη προγραμμάτων

προϋπολογισμός 159.968.308€

 

  • Χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA

προϋπολογισμός 20.000.000€

 

Ειδικά για τα Τρίκαλα: Συνολικά 304 έργα και 331 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 675 εκατ. ευρώ.

 

Για να αποβεί επιτυχής η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007- 2013 συνεργάστηκαν άψογα: η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλοι οι Δικαιούχοι Φορείς του Προγράμματος. Επιβλέπουσες Υπηρεσίες, Φορείς ελέγχου δαπανών και πληρωμών, συνεργαζόμενοι φορείς και υπηρεσίες σε περιφερειακά αλλά και κεντρικό επίπεδο, όπως και οι ίδιοι Ανάδοχοι των έργων.

Η συνεργασία όλων των παραπάνω είναι η εγγύηση και για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αναπτυξιακής παρέμβασης που έγινε ποτέ στην περιοχή, με στόχο την ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη επ’ ωφέλεια του συνόλου των κατοίκων της Θεσσαλίας και της πραγματικής οικονομίας.δονιάς και διεκπαιρέωσε έναν μεγί﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽προηγοπροηγοδαοηγοδαοηγοφξα τα

 

Η προβολή του …ΕΣΠΑ, συνεχίζεται σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα στο «Φρούριο», όπου θα υπάρξει το «κυνήγι του θησαυρού».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για την προμήθεια εμβολίων κατά της Οζώδους Δερματίτιδας
Επόμενο άρθρο 31 Μαΐου – Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος