Πρωτοσέλιδο

3 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση των πλατειών Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντίστασης


Νέα όψη αποκτά το κέντρο της πόλης των Τρικάλων με το διπλό έργο της ανάπλασης των κεντρικών πλατειών Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντίστασης που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη του έργου ««Ανάπλαση της  πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης της πόλης των Τρικάλων», προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων  ευρώ στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Αφορά στην αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση συνολικής επιφάνειας 10.775 τ.μ., που περιλαμβάνει:

-την πλατεία  Ηρώων Πολυτεχνείου (Κεντρική Πλατεία), συνολικού εμβαδού 5.755,54 τ.μ.

-την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συνολικού εμβαδού 3.916,46 τ.μ.

-την περιοχή στο μέτωπο προς την πλευρά του ποταμού Ληθαίου, που συνδέει τις δύο πλατείες εμβαδού 1.103 τ.μ. , η οποία ξεκινάει από την οδό Αμαλίας κοντά στη συμβολή της με την οδό Σαράφη  και συνεχίζει επί της οδού Τσιτσάνη.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Τρικκαίων.

«Η σύγχρονη προσέγγιση των αστικών αναπλάσεων ενσωματώνει την έννοια της βιωσιμότητας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων, μέσα από την ουσιαστική ανασυγκρότηση του αστικού  ιστού. Οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, γίνονται πιο σύγχρονες, πιο όμορφες, πιο λειτουργικές και πιο ανθρώπινες. Το κέντρο της πόλης των Τρικάλων αποκτά νέα όψη καθώς σήμερα σε συνεργασία με το Δήμαρχο Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ τη διπλή ανάπλαση των  κεντρικών πλατειών Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντίστασης» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνδυασμό με τα άλλα δύο μεγάλα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και αφορούν την ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου ποταμού και την αισθητική αναβάθμιση της νότιας εισόδου, αλλάζουμε την εικόνα της πόλης των Τρικάλων. Είναι έργα τα οποία περιμένουν οι Τρικαλινοί εδώ και πολλές δεκαετίες και αναμένεται να αναβαθμίσουν τα Τρίκαλα, δίνοντας προστιθέμενη αξία και δημιουργώντας μια σύγχρονη πόλη που θέλεις να ζεις και να επισκέπτεσαι» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Οι  δύο πλατείες

-Στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία), προβλέπονται οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης εδάφους (εκσκαφές, επιχώσεις, καθαιρέσεις) για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου, ανοιχτού κεντρικού πλατώματος. Το κεντρικό τμήμα της επιφάνειας της πλατείας διαστρώνεται με μάρμαρο τύπου Διδύμων, επί βάσεως από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ η εγκάρσια ζώνη σύνδεσης  της κεντρικής πεζογέφυρας και της διάβασης πεζών προς Κονδύλη δαπεδοστρώνεται με κυβόλιθο από μάρμαρο αντίστοιχου τύπου. Η ζώνη περιμετρικά της κεντρικής επιφάνειας της πλατείας αποτελεί διαδρομή συσχέτισης -σύνδεσης των δύο πλατειών αφού οδηγεί τον περιπατητή προς την πλατεία Εθνική Αντίστασης και διαμορφώνεται  από χυτό δάπεδο επεξεργασμένου σκυροδέματος. Στη βορειοδυτική γωνία της κεντρικής πλατείας διαμορφώνεται μια υπερυψωμένη περιοχή με ανάλογη επίστρωση από χυτό επεξεργασμένο σκυρόδεμα. Την διαμόρφωση του χώρου της κεντρικής πλατείας συμπληρώνουν χαμηλή και νέα υψηλή φύτευση, καθώς και μία υδάτινη διαδρομή τεθλασμένου γραμμικού σχήματος που καταλήγει στη μία εκ των δύο  εκτεταμένων  υδατοδεξαμενών. Επιπλέον κατασκευάζονται  δύο στέγαστρα. Το ένα εξ αυτών στεγάζει δύο είδη λειτουργιών, του  info point και του χώρου υγιεινής, ενώ το δεύτερο πέρα από τη βασική του λειτουργία ως χώρος σκίασης και ανάπαυσης, στη διάρκεια της νύχτας δρα ως γιγάντιο φωτιστικό.

Η περιοχή προς την πλευρά του Ληθαίου ποταμού, που  συνδέει τις δύο πλατείες, διαμορφώνεται με δύο τύπους  χυτού έγχρωμου επεξεργασμένου σκυροδέματος,  περιλαμβάνει ζώνη  όδευσης τυφλών όπως και ποδηλατόδρομο και οδηγεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην  πλατεία Εθνικής Αντίστασης προβλέπεται υπερύψωση του κεντρικού τμήματός της με σκοπό την ομαλότερη προσέγγιση της γέφυρας Μαρούγγαινας, ιδιαίτερα από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Το κύριο υλικό διάστρωσης είναι χυτό δάπεδο επεξεργασμένου σκυροδέματος. Διαμορφώνεται έτσι ένα υπερυψωμένο «belvedere» συσχετισμένο με την τοποθέτηση ενός  μικρού αναψυκτηρίου υπό τη στέγαση ενός επιμήκους μεταλλικού στεγάστρου. Η αντίστοιχη εγκάρσια  ζώνη που συνδέει τη γέφυρα με τη διασταύρωση των οδών Τσιτσάνη και Διονυσίου δαπεδοστρώνεται με κυβόλιθο από μάρμαρο Διδύμων. Στο πράσινο πρανές του Ληθαίου ποταμού, και επί της ιδιοκτησίας του Δ.Τρικκαιων,  διαμορφώνονται αμφιθεατρικά κερκίδες και μια ράμπα ομαλής κατάβασης προς την όχθη του ποταμού. Νότια της πλατείας, αναπτύσσεται ο κήπος των Ιαμάτων, από επιφάνειες πρασίνου φυτεμένες με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας διαμορφώνονται επάλληλα πλατώματα από σκυρόδεμα  που συνοδεύονται από μικρές υδατοδεξαμενές, δημιουργώντας μια ατμοσφαιρική αλλά και φιλότεχνη είσοδο αφού εκεί προβλέπεται η τοποθέτηση γλυπτών. Στοιχεία αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, ψηλός, χαμηλός και ενδοδαπέδιος φωτισμός, δοχεία απορριμμάτων, κρήνες κα) ολοκληρώνουν αισθητικά και λειτουργικά  την ανάπλαση των δύο πλατειών.

 

Βασικά στοιχεία της αναβάθμισης, πέρα από την αισθητική βελτίωση είναι και η συνολική θετική βιοκλιματική ποιότητα των πλατειών με τη νέα τους μορφή,  η ενίσχυση της προσβασιμότητας κατοίκων και επισκεπτών με τον σχεδιασμό ζωνών κίνησης και στάσης πεζών και η διευκόλυνση ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και ΑΜΕΑ.  Το έργο συμβάλλει στον Ειδικό Στόχο «Αύξηση της λειτουργικότητας και ελκυστικότητας των αστικών κέντρων» του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 – 2020 και στον Ειδικό Στόχο «Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και ανάδειξη χαρακτηριστικών τοποσήμων της πόλης των Τρικάλων» της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή Χρ. Μιχαλάκη για άμεση αξιοποίηση του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας
Επόμενο άρθρο 12 νέα θετικά κρούσματα covid στα Τρίκαλα