Ειδήσεις

20 χλμ. υπόγειοι αγωγοί άρδευσης στη Φαρκαδόνα


Υπόγειο δίκτυο άρδευσης συνολικού μήκους  20 χιλιομέτρων κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας  στην κτηματική περιοχή  Φαρκαδόνας.  Ο Περιφερειάρχης  Κώστας Αγοραστός υπογράφει την σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού 1.123.901,35 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  του  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.  Από το υπόγειο  δίκτυο θα αρδεύονται αγροτικές εκτάσεις στις  Δημοτικές Ενότητες Φαρκαδόνας, Οιχαλίας και Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας και στη Δημοτική Ενότητα Εστιαιώτιδας του Δήμου Τρικκαίων.

«Το νερό είναι ζωή, είναι ανάπτυξη, μας οδηγεί όλους μαζί σε  ένα καλύτερο  μέλλον. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην πράξη, στηρίζουμε τους αγρότες, στηρίζουμε την εθνική οικονομία, στηρίζουμε θέσεις εργασίας » δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες,  ξεκινά ένα έργο ζωής για την Πηνειάδα, το Κεραμίδι, την Κρήνη, τη Χρυσαυγή, το Γριζάνο, το Ζάρκο, τη Φαρκαδόνα, το Πετρόπορο.  Υπογειοποιούμε 20 χλμ αρδευτικού δικτύου  και εκσυγχρονίζουμε  τον  ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό 17  υφιστάμενων γεωτρήσεων, με συστήματα  inverter.  Εξοικονομούμε νερό και ενέργεια, διασφαλίζουμε την άρτια  λειτουργία των αρδευτικών συστημάτων, μειώνουμε τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Το σύνολο των αρδευόμενων εκτάσεων που εξυπηρετείται από το έργο, βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε.) και η άρδευση πραγματοποιείται  σήμερα από τις δεκαεφτά υφιστάμενες γεωτρήσεις οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το έργο αφορά στην υπογειοποίηση των υφιστάμενων αγωγών άρδευσης και στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των υφιστάμενων γεωτρήσεων. Το συνολικό  μήκος των αγωγών άρδευσης που θα υπογειοποιηθούν είναι περίπου 20.400 μέτρα και οι διατομές των αγωγών Φ110 έως Φ225, 10, 12, 50 και 16 ατμοσφαιρών και θα είναι στο σύνολό τους πλαστικοί από PVC-U. Επίσης ο εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (inverter) στα αντλιοστάσια του Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοιού στις Κινητές Μονάδες
Επόμενο άρθρο Ματαιώνεται η φετινή διοργάνωση της ετήσιας εμποροπανήγυρης Καλαμπάκας