104 Θεσσαλοί επιδοτούνται για χαλαζιακή προστασία


Tags |

104 αιτήσεις Θεσσαλών αγροτών, σε σύνολο 1.054 πανελλαδικά, αξιολογήθηκαν θετικά από τον ΕΛΓΑ και εντάσσονται στη Δράση 5.1.1 του Υπομέτρου 5.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, των αντίξοων κλιματικών συνθηκών και των καταστροφικών συμβάντων», ανοίγοντας το δρόμο για την εγκατάσταση δικτύων χαλαζιακής προστασίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στις πρώτες θέσεις, σε αριθμό εγκεκριμένων αιτήσεων στον σχετικό πίνακα αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου, με βάση τον οποίο το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης  των θετικά αξιολογούμενων αιτήσεων στήριξης,  ανέρχεται σε περίπου 27.000.000 €, ποσό το οποίο υπερβαίνει τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της 2ης πρόσκλησης που ανέρχονταν σε 15.000.000 €.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενστάσεων για τους παραγωγούς, των οποίων οι αιτήσεις αρχικά απορρίφθηκαν, εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στη Θεσσαλία.

«Το υψηλό ποσοστό επιδότησης (80%) στα φυσικά πρόσωπα είναι μία σημαντική βοήθεια και μία ουσιαστική στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε: «Συγχαρητήρια στους αγρότες που εντάχθηκαν στη Δράση 5.1.1. και που επενδύουν στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τους. Η Περιφέρεια  στηρίζει διαχρονικά τέτοιες δράσεις, καθώς η Θεσσαλία δοκιμάζεται διαρκώς από την κλιματική κρίση. Είμαστε σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και τον πρόεδρο Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να στηρίξουμε ενεργά, στον τομέα της πρόληψης, τους παραγωγούς μας. Οι προσπάθειες μας τελεσφόρησαν, ο στόχος μας για την ενεργητική προστασία από συνέπειες της κλιματικής κρίσης επιτεύχθηκε, συνεχίζουμε με σχέδιο και πνεύμα συνεργασίας για αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα στο νέο πρόγραμμα του ΠΑΑ».