1ο Αντάμωμα των Απανταχού Πολυνεριτών-Μοσχοφυτών-Βαλκανιωτών


Tags |

Στον  παραδεισένιο  χώρο της Αγίας  Παρασκευής  Βαλκάνο κάτω από τα δασιά πλατάνια αντάμωσαν χθες  Κυριακή 2 Ιουλίου  οι απανταχού  Βαλκανιώτες, Μοσχοφύτες  και Πολυνερίτες, που ήρθαν από  κάθε γωνιά της Ελλάδας  για να τιμήσουν  με την παρουσία τους την εκδήλωση, που γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Η παραπάνω εκδήλωση  του Ανταμώματος των τριών Χωριών  ήταν μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Τ.Κ.  Πολυνερίου  κ. Παναγιώτη  Βλαχοδήμου με την οποία συμφώνησαν και οι άλλοι δυο Πρόεδροι  ο κ. Γεώργιος  Καψιώχας  της Τ.Κ. Μοσχοφύτου  και ο κ.  Αθανάσιος Λέφας  Βαλκάνο.

Η  εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού εκατοντάδες άνθρωποι καταγόμενοι από τα τρία χωριά της ορεινής Πίνδου, κατέκλυσαν τον  αύλιο χώρο της Αγία Παρασκευής ερχόμενοι από κάθε γωνιά της Πατρίδας μας για να ανταμώσουν να θυμηθούν τα παλαιά ζωντανεύοντας την παράδοση την ιστορία της περιοχής και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, συγκρίνοντας το χθες  με το σήμερα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. κ. Χρυσόστομος  ο οποίος χοροστάτησε στην θεία λειτουργία που τελέστηκε στο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Βαλκάνο, συνεπικουρούμενος από Ιερείς της περιοχής.

Την αυλαία του Ανταμώματος  άνοιξε  με σύντομη ομιλία ο Πρόεδρος του  Πολυνερίου κ. Παναγιώτης Βλαχοδήμος  ως εκπρόσωπος των άλλων δυο Προέδρων , ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και τους επισήμους ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους  ανέφερε τα εξής.

Ο τρείς Κοινότητες Μοσχοφύτου, Βαλκάνο, Πολυνερίου αποφασίσαμε από κοινού να προβάλουμε  και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου μας, συμβάλλοντας συγχρόνως και στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Επίσης  σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε με τους Πολιτιστικούς  Συλλόγους της περιοχής μας για την ανάδειξη της  Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, προσηλωμένοι πάντα στους στόχους που χαράξαμε  μακριά από πολιτικές  σκοπιμότητες, που πιθανόν να εμποδίσουν αυτήν την αγαθή  προσπάθεια.

Η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας  να είναι η πυξίδα που θα ορίζει την πορεία αυτής της συνεργασίας.

Με τη χάρη της Αγίας Παρασκευής και τις  ευλογίες  του Ποιμενάρχη μας  και με την παρουσία όλων σας, ελπίζουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες μας.

Συνεχίζοντας ο κ. Βλαχοδήμος τόνισε , Αγαπητοί συντοπίτες και φίλοι οι κάτοικοι αυτών των τα δύσκολα εκείνα χρόνια, αποκλεισμένοι από τα Αστικά  Κέντρα πάλευαν όλοι μαζί να επιβιώσουν ,ώστε να δώσουν στοιχεί ευημερίας στην μικρή κοινωνία τους.

Αγαπημένοι και συναδελφωμένοι προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που στην πορεία τους συναντούσαν.

Αυτή η ειρηνική συνεργασία που είχαν οι πρόγονοι μας να μας παραδειγματίσουν και εμάς σήμερα.   Αυτές οι Πατρίδες αγαπητοί φίλοι πρέπει να κρατηθούν ζωντανές να έχουν την υποδομή  για να φιλοξενήσουν και τις επόμενες γενιές, γιατί αυτός ο τόπος έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει ακόμα μακρύτερα.

Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της Ένωσης των Κοινοτήτων μας  και σας θέλουμε όλους δίπλα μας.

Τελειώνοντας ο Πρόεδρος ευχαρίστησε όλους που έδωσαν  χαρά στον τόπο τους.

Ο παρουσιαστής του Ανταμώματος κ. Γεώργιος  Λέφας  δάσκαλος κάλεσε στο βήμα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  κ. κ. Χρυσόστομο που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Χαιρετισμό έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Χρήστος Μιχαλάκης επικροτώντας αυτήν την πρωτοβουλία των Προέδρων, που σκοπό έχει την ανάδειξη της παράδοσης του τόπου μας.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Πύλης  κ. Κωνσταντίνου Μαράβα που ανέφερε τα παρακάτω.

Σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου σε αυτήν συνάντηση έχουμε σοβαρά προβλήματα σαν Χώρα και ο Δήμος μας κατά συνέπεια και πρέπει να είμαστε κοντά ο ένας με τον άλλον.  Εμείς από την πλευρά μας σαν Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή  θα είμαστε δίπλα σας με τις λίγες οικονομικές δυνατότητες που έχουμε, θα προσπαθούμε κάθε χρόνο να είμαστε και καλλίτεροι.

Ακολούθως προσφέρθηκε παραδοσιακό φαγητό σε όλους υπό τν ήχο της δημοτικής μουσικής  στο κλαρίνο ο κ. Μπουραζάνας, στο βιολί ο κ. Σχορετσιανίτης, πλήκτρα Λ. Πλαστάρας, τραγούδι  ο κ. Φώτης Τσιγαρίδας και η κ. Λίτσα Μπρέλλα.

Παραβρέθηκαν τιμώντας με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. κ. Χρυσόστομος , ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας, ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος  Φαρκαδόνας κ. Αθανάσιος Μεριβάκης, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Πύλης κ. Σωτήριος Χαντζής, κ. Ευάγγελος Αλέκος, ο  Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρματολικιού  κ. Παν. Τεντολούρης, ο  Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Χρήστος Μπακάλης, οι δημοτικοί  Σύμβουλοι  κ. Αγγέλης Σωτήριος, κ. Γεώργιος Παναγιώτου και ο πρώην βουλευτής κ. Ηλίας Βλαχογιάννης.

Αλέξανδρος Γ. Τζήμας