Φυγή προς τα μπρός – Με ποια συνταγή κατάφερε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ να μειώσει μέχρι και 56% τα τιμολόγια διανομής αερίου


Tags |

Η ταχεία, αλλά καλά μελετημένη ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου διανομής, με τρόπο που να πολλαπλασιάζει τις συνδέσεις πελατών, δεν αυξάνει απλώς τον κύκλο εργασιών, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια διανομής που πληρώνουν οι καταναλωτές, αφού τα κόστη κατανέμονται σε περισσότερους πελάτες και όγκους.

Τη «συνταγή» αυτή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, εφαρμόζει επιτυχώς η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στις περιοχές ευθύνης της, με αποτέλεσμα οι οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη να απολαμβάνουν μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 56%.

Συγκεκριμένα, από 1η Ιανουαρίου το μεσοσταθμικό τιμολόγιο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που έχει εγκριθεί από την ΡΑΕ παρουσιάζει περαιτέρω πτώση κατά 14,8% στη Θεσσαλονίκη και κατά 21,9% στη Θεσσαλία, σε σχέση με την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μείωση για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι απολαμβάνουν πλέον μειωμένα τιμολόγια διανομής κατά 45% στη Θεσσαλονίκη και 56% στη Θεσσαλία σε σχέση με το τιμολόγιο διανομής που εφαρμόστηκε έως το Νοέμβριο 2020.

«Δουλειά μας είναι να πάει το αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και να διευρυνθεί η χρήση του όσο το δυνατόν περισσότερο» απαντάει σε σχετική ερώτηση του energypress ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια αυτή πάει μαζί με την προσπάθεια για μειωμένα τιμολόγια».

Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική εξίσωση, τονίζει ο κ. Μπακούρας, εξηγώντας ότι «η ραγδαία μείωση των τιμολογίων διανομής έρχεται ως αποτέλεσμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού, της συνεπούς και πλήρους υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με αποδοτικές και οικονομικά αποτελεσματικές επενδύσεις, στη βάση τεχνικών και οικονομικών κριτηρίων». Με την ίδια φιλοσοφία, όπως λέει, έχει εκπονηθεί και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος της εταιρείας για την πενταετία 2021 – 2025, ύψους περί τα 156 εκ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τη μεγάλη μείωση των τιμολογίων έχει χαιρετίσει η βιομηχανία, τόσο μέσω της ΕΒΙΚΕΝ όσο και μέσω του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

«Η μείωση των τελών έχει θετικό πρόσημο για την παραγωγική βάση και λειτουργεί ως επιταχυντής στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς το χαμηλό ενεργειακό κόστος κινητοποιεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ανάπτυξη επιχειρήσεων στο βιομηχανικό κλάδο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων συγχαίρει δημόσια την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τον Λεωνίδα Μπακούρα «για τη συνεπή, επί χρόνια, πολιτική στήριξης της βιομηχανίας που εφαρμόζει».

 

Πηγή: energypress.gr/ Θοδωρής Παναγούλης