- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό των πληγέντων από τις πλημμύρες

Περιοδεία  πραγματοποίησε  ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, όπου μια εβδομάδα μετά τις πλημμύρες τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος επισκέφτηκε τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων όπου είχε συνάντηση με το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας , όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρό  του  Παναγιώτη Λαγάρα και τους συμβούλους Στέργιο Τσικουρδάνο και Βασίλη Τσεκούρα για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.  Ειδική αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους της κοινότητας  για τα σοβαρά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών , καθώς πάνω από 12.000 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, έχουν υποστεί ολική καταστροφή, ενώ κτηνοτρόφοι  έχασαν από το ζωικό τους κεφάλαιο και εγκαταστάσεις , όπως και  μελισσοκόμοι . Επίσης, μεγάλες είναι οι καταστροφές σε γεωργικά μηχανήματα, υποδομές  , αποθηκευμένα προϊόντα και εφόδια. Πολλοί αγρότες της περιοχής έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα τόνισαν πως η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, δεν αρκεί, καθώς δεν αποζημιώνει στο 100% των καταστροφών, δεν αποζημιώνει ζώα που παρασύρθηκαν από τα νερά και χάθηκαν, ούτε τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εργαλεία που καταστράφηκαν, τον καθαρισμό των πλημμυρισμένων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης κ.ά. Αυτό το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες των πληγέντων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος, το οποίο από την πρώτη στιγμή της καταστροφής βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους, παρεμβαίνοντας σε κάθε επίπεδο, σε δήμο, Περιφέρεια, Βουλή, Ευρωκοινοβούλιο. Όπως τόνισε, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά η γύμνια σε αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές, στην οποία έχουν οδηγήσει οι διαχρονικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ που θεωρούν «κόστος» τα έργα αυτά που δεν αποδίδουν εύκολα και μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέλος, κάλεσε τους πληγέντες να μην εφησυχάσουν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα και αποζημιώσεις, αλλά οργανωμένα και συλλογικά μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τους άλλους μαζικούς φορείς, να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημίωση όσων επλήγησαν στο 100% της ζημιάς. Ταυτόχρονα, κάλεσε το λαό της περιοχής να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να διεκδικήσει, παράλληλα με την αποζημίωση των πληγέντων και τον σχεδιασμό, την υλοποίηση αναγκαίων υποδομών και τη συντήρησή τους.