ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας: Άμεσα η κατάργηση του συστήματος χρονικής προτεραιότητας στο Εξοικονομώ


Tags |

Με αφορμή την εξέλιξη της υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παπαγεωργίου σημειώνει τα εξής:

«Χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά για να εξαντληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” για την Περιφέρεια Θεσσαλίας -χρονικό διάστημα εξαιρετικά σύντομο, που οδήγησαν και τους Θεσσαλούς μηχανικούς στο να επιδοθούν σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου, με αμφίβολα αποτελέσματα για όλη τη σκληρή εργασία που έχει προηγηθεί.

Δεν είναι συνετό, εκ μέρους της Πολιτείας, να επιβάλλει να χωρέσουν χιλιάδες ώρες εργασίας επιστημόνων μέσα σε ένα εικοσάλεπτο.

Με λύπη μας επισημαίνουμε ότι τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα και για την περιφέρειά μας -σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα εξαντλήθηκαν οι πόροι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υποβλήθηκαν περί τις 8.000 αιτήσεις προτάσεων, γεγονός που καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλία, ενώ εγκρίθηκαν λίγες περισσότερες από 3.500 προτάσεις, δηλαδή λιγότερες από τις μισές που υποβλήθηκαν.

Η κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας και η αντικατάστασή του με ένα σύστημα μοριοδότησης, δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι επιβεβλημένη, ώστε να αρθούν οι αδικίες που έχουν δημιουργηθεί και στον τρέχοντα, αλλά και στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος.

Σύντομα, το ΤΕΕ θα καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις του προς το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ εκτιμούμε το γεγονός πως λαμβάνουμε θετικά μηνύματα, ως προς τις απαιτούμενες αλλαγές, από την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Η Πολιτεία θα πρέπει να συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους στον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων του νέου προγράμματος, με γνώμονα πρωτίστως τις ανάγκες των τελικών ωφελουμένων και της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας».

(update) Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για τη Θεσσαλία, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.20 το πρωί. Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκε για μεμονωμένες κατοικίες και συνεχίζεται την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια.