Στο 1ο ετήσιο Συνέδριο – Έκθεση Smart ο δήμαρχος Τρικκαίων


Tags |

«Διοικείς μόνο μια φορά: yogo»! Επομένως, πρέπει να διοικείς με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών. Η παράφραση του γνωστού στη νεολαία συνθήματος yolo (you only live once: ζεις μόνο μια φορά) σε yogo (you only govern once: διοικείς μόνο μια φορά) ήταν αυτή που έδωσε το στίγμα του Δήμαρχου Τρικκαίων για το νέο ΕΣΠΑ. Μιλώντας ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στο 1ο ετήσιο Συνέδριο – Έκθεση Smart Cities – Digital Citizens «Η Ελληνική Πόλη συναντά τον 21ο αιώνα», ήταν σαφής για το πώς πρέπει, κράτος και Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσουν απέναντι στην τέταρτη προγραμματική περίοδο.
Στη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ» , εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της κ. Πατούλη, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε το κυρίαρχο ζήτημα: να πράξουμε όσα ξέρουμε ότι πρέπει να πράξουμε. «Μέχρι τώρα», είπε, «σχεδιάζαμε και εντάσσαμε έργα, με βάση την απορρόφηση κονδυλίων. Παρότι γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε, δεν το επελέγαμε. Ετσι, ο Δήμος, ο κάθε Δήμος, δεν είχε συνέχεια έργων και πολιτικής, που να συνάδει με τις ανάγκες του και τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό». Επομένως, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, σημασία έχει:
– να μη σπαταλώνται πόροι για έργα χωρίς συνέχεια
– να τίθενται επί τάπητος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
– να εκπονούνται μελέτες και να εκτελούνται έργα με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου.
Ο κ. Παπαστεργίου έφερε ως παράδειγμα, δύο επόμενες δράσεις από τον Δήμο Τρικκαίων.
1. Την αναβίωση του μύθου του Ασκληπιού
2. Το «Μουσικό Χωριό»
Αυτές, σημείωσε, είναι δύο βασικές αναπτυξιακές προοπτικές και με βάση αυτές, θα πρέπει να προωθήσουμε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ. Διότι, τόνισε, θα υπάρχει μια συνέχεια στις δράσεις του Δήμου και ο πόροι θα οδεύουν προς κάτι συγκεκριμένο.
Επίσης, σημείωσε ότι τέτοιου είδους επιλογές, παίζουν τον ρόλο τους για την αλλαγή, τόσο στην Αυτοδιοίκηση, όσο και, κυρίως, στην Ελλάδα. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Τρικκαίων έθεσε τρία όρια – σημεία αναφοράς, παρόντος του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών:
– Η Αυτοδιοίκηση είναι στήριγμα του πολίτη
– Απαιτούνται διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στον Α και στον Β βαθμό
– Δεν χρειάζεται κηδεμονία, αλλά συνεργασία με το κράτος.
Ο Δήμος Τρικκαίων, πάντως, είχε για μια ακόμη φορά την τιμητική του, καθώς σε άλλη στρογγυλή τράπεζα για τις «Πολιτικές για τις “έξυπνες” και “πράσινες” πόλεις», ο δ/νων σύμβουλος τη; e-trikala Α.Ε. κ. Οδ. Ράπτης παρουσίασε το παγκόσμιο επίτευγμα του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό.
Από το γραφείο Τύπου