Στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών


Tags |

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 θα συνεχιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια, η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Τρικκαίων. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, η ένταξη της πράξης στο Πρόγραμμα με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Ειδικότερα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 2.α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» η πράξη «Επιχορήγηση ΑΜΚΕ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ κοινωνικής αλληλεγγύης για την υλοποίηση της Πράξης Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Τρικκαίων», προϋπολογισμού 243.360 € με δικαιούχο και φορέα λειτουργίας την ΑΜΚΕ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ βάσει συμφώνου συνεργασίας, που συνάφθηκε με το Δήμο Τρικκαίων, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού παντοπωλείου και κοινωνικού φαρμακείου σε τουλάχιστον 200 ωφελούμενους με έδρα της Δομής τα Τρίκαλα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η συγκεκριμένη δράση, που σημειωτέον θα υλοποιηθεί και στις 3 άλλες πρωτεύουσες νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντάσσεται αφενός στην ευρύτερη στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και την εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής (για την προγραμματική περίοδο 2014-2020), αφετέρου στις ανάγκες της τρέχουσας περιόδου της χώρας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών εθνικής εμβέλειας που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην κοινωνική ένταξη. Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας».

Η Πράξη στοχεύει στην ανακούφιση των συνεπειών της φτώχειας μέρους των κοινωνικών ομάδων του Δήμου Τρικκαίων, που πλήττονται ή απειλούνται εντονότερα από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενισχύοντας την πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Έτσι υποστηρίζεται η συνέχιση της λειτουργίας 2 υφιστάμενων δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο), οι οποίες – ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο (Δήμος Τρικκαίων) – δημιουργούν οικονομικές και κοινωνικές οικονομίες κλίμακας στο πεδίο παρέμβασης. Επισημαίνεται ότι η λειτουργία και των 2 (δύο) δομών είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ  / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.