Στον Δ. Πύλης το διήμερο για την Κοινωνική Οικονομία των ορεινών περιοχών


Tags |

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδήλωσης για την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα των ορεινών περιοχών, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 το απόγευμα και την Παρασκευή 16 Δεκέμβριου το πρωί. Η εκδήλωση με τίτλο:«Αναπτύσσοντας Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Επιχειρήσεις στην Ορεινή Ελλάδα»,έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «ΑΙΘΗΚΟΣ – Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009 – 2014 στο πλαίσιο του Έργου «Ακαδημαϊκή Έρευνα στους Τομείς Προτεραιότητας» του Προγράμματος «Διαφορετικότητα, Ανισότητες και Κοινωνική Ενσωμάτωση. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το ΑΠΘ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο Δήμος Πύλης και το NorwegianInstituteofWoodTechnology.

Την εκδήλωση,που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλης στην Λυγαριά Τρικάλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Καθηγητής Γούλας Παναγιώτης, από τον Δήμο Πύλης οι κ.κ.:  Άρης Τζάνης, Αντ/χος Πολιτικής Προστασίας & Αθλητισμού, Χρ. Νάκος, δημ. σύμβουλος &μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Θ. Γιαννωτάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης, Ε. Αλέκος, Αντ/ρχος Οικονομικών,  Β. Κατσίβελος, δημ. Σύμβουλος, Κ. Κρούπης, δημ. σύμβουλος και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Χρ. Μπακάλης. Συμμετείχαν επίσης αρκετοί κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, ενώ χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Σιμορέλης Χρήστος και  Σκρέκας Κωνσταντίνος.

Οι ομιλίες που έγιναν από τους 12 διακεκριμένους επιστήμονες – εισηγητές της εκδήλωσης αφορούσαν την παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από μέλη της ομάδας έργου του ΑΙΘΗΚΟΥ καθώς και επιμέρους θέματα που αφορούν στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται ή μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας, στα ορεινά του Δήμου Πύλης. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα παρουσίασης καλών πρακτικών κοινωνικών επιχειρήσεων από την περιοχής μας, καθώς επίσης και ανάπτυξης διαλόγου με επιχειρηματίες της περιοχής του Δήμου Πύλης και φορείς, στο πλαίσιο δύο στρογγυλών τραπεζιών και τις δύο ημέρες.

Την 1ηημέρα οι θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ήταν: «Τουρισμός – Τρόφιμα – Κοινωνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα» και εισηγητές ήταν οι: Δρ. Τρίγκας Μάριος – Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ., Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος – Επιστημονικός Υπεύθυνος, Κουτής Βάιος, στέλεχος ΚΕΝΑΚΑΠ, Δρ. Μανούρας Αθανάσιος – Αναπλ. Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, Δρ. Βογιατζή Ελένη, Αν. Καθηγήτρια ΤΕΙ Θεσσαλίας και Δρ. Συρακούλης Κλεάνθης, Επ. Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθώς και ο κ. Σιδέρης Γεώργιος εκπρόσωπος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΚΗΠΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ».

Την 2η ημέρα αναπτύχθηκαν οι θεματικές ενότητες: «Κτηνοτροφία – Δάση – Κοινωνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα» με εισηγητές τους κ.κ.: Χρήστο Γκρέκο, Εκπρόσωπο ΣΘΕΒ, Δρ. Καραγκούνη Γλυκερία- Καθηγήτρια Εφαρμογών ΤΕΙ Θεσσαλίας, Δρ. Καντά Δημήτριο, Καθηγητή ΤΕΙ Θεσσαλίας, Μπλιάτσο Κων/νο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.», Δρ. Παλάσκα Δημήτριο, Σ.Υ.ΣΤ.Α.Δ.Α. – Διδάκτορα Δασικής Οικονομικής και Δρ. Παπαδόπουλο Ιωάννη, Καθηγητή ΤΕΙ Θεσσαλίας. Συντονιστής και στα 2 στρογγυλά τραπέζια ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Καραποστόλης.

Μέσα από τη συζήτηση και τις 2 ημέρες που έγινε και την ανταλλαγή απόψεων, αναδείχθηκε η ανάγκη που υπάρχει για τους επιχειρηματίες των ορεινών περιοχών για ενημέρωση και κατάρτισή τους γύρω από ζητήματα που αφορούν εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικής δράσης και η βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί στο εξής στη διαφοροποίηση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, την πιστοποίησή τους όσον αφορά την ποιότητα και την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στους χρήστες/καταναλωτές, η αναγκαιότητα για ανάπτυξη συνεργειών και δικτυώσεων μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, την συστηματική προβολή των παραγόμενων προιόντων/υπηρεσιών και τέλος την ανάγκη που υπάρχει για στήριξη των επιχειρηματιών από τις τοπικές δημοτικές αρχές, ταυτόχρονα με τη συνεργασία που θα πρέπει να αναπτυχθεί σε διαρκή βάση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικότερα το Α.Π.Θ. και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι, το ερευνητικό έργο ΑΙΘΗΚΟΣ, το οποίο πλησιάζει στη λήξη του, είναι ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα, μοναδικό στη χώρα μας, που υλοποιείται στα ορεινά του Δήμου Πύλης, το οποίο διακρίθηκε και βραβεύθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προτείνει ένα ολοκληρωμένο τοπικό μηχανισμό υποστήριξης της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας στοχεύοντας στη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης, ειδικότερα για τους νέους της περιοχής.Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του «ΑΙΘΗΚΟΥ» μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα που έχει αναπτυχθείhttps://aithikos-eeagrants.teilar.gr/