Στη ΔΕΘ η Βασιλική Άμαξα Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας


Tags |

Ένα μοναδικό κειμήλιο μεγάλης ιστορικής σημασίας, τη Βασιλική Άμαξα Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας, θα παρουσιάσει ο ΟΣΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ) στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η βασιλική άμαξα των τέως Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας (Σ.Θ.) είναι το όχημα που ανέλαβε τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις της βασιλικής οικογένειας (ή κάποιου μέλους της) στις γραμμές Λάρισα-Βόλος και Βόλος-Καλαμπάκα από την εποχή του βασιλέα Γεωργίου Α’ και έπειτα. Κατασκευάστηκε το 1883, από τη βελγική εταιρία «La Metallurgique Ateliers de Nivelles Belgique», που είχε αναλάβει να προμηθεύσει το θεσσαλικό δίκτυο μετρικού εύρους (1.000 mm) με το απαιτούμενο ελκόμενο τροχαίο υλικό (επιβατικά και εμπορικά βαγόνια).

Μαζί με την άμαξα διοικήσεως απετέλεσαν τις δύο μοναδικές άμαξες πολυτελείας των θεσσαλικών σιδηροδρόμων. Αυτό το επίπεδο πολυτέλειας υποδηλώνουν και τα ψηφία «ΑΑ» του αριθμού της (ΑΑ 1), που αναγράφεται στο αριστερό τμήμα του πλαισίου (σασί). Τον Αύγουστο του 2017 και με πρωτοβουλία του Ο.Σ.Ε. τη μουσειακή του αποκατάσταση ανέλαβε η Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. στο εργοστάσιο Βόλου, προσθέτοντας έτσι ένα σημαντικότατο κειμήλιο στην υπό ανάπτυξη συλλογή μουσειακού τροχαίου υλικού του Οργανισμού. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στο βασιλικό βαγόνι που θα βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο της ΔΕΘ.