ΣΒΘΣΕ: Νέο πλαίσιο ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων


Tags |

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος ΣΒΘΣΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας ΕΛΙΝΥΑΕ, με θέμα:«Νέο πλαίσιο ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργάνωσης της εργασίας – Παρουσίαση Καλών Πρακτικών», τηνΤρίτη 30 Ιουνίου 2020.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και να διασφαλίσουν την ομαλή επιστροφή τους σε κανονική λειτουργία. Οι προτεραιότητες διαφοροποιήθηκαν και, ως εκ τούτου, οι ανάγκες άλλαξαν, ενώ ο βαθμός ανθεκτικότητας, προσαρμοστικότητας και ευελιξίας είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει αν θα βγουν αλώβητες, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους.

Ο ΣΒΘΣΕ και το ΕΛΙΝΥΑΕ προκειμένου να συνδράμουν στην πλοήγηση των επιχειρήσεων στο φάσμα των ενεργειών που απαιτούνται για την παραμετροποίηση των φυσικών χώρων εργασίας, αλλά και της εργασίας εν γένει, ώστε να συμβαδίζουν με τον νέο υγειονομικό περιβάλλον, οργάνωσαν διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση,στην οποία συμμετείχαν ειδικοί, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών που σχεδίασαν και εφάρμοσαν με επιτυχία τις απαιτούμενες προσαρμογές, προκειμένου να μοιραστούν την εμπειρία τους, τα προβλήματα που αναδείχθηκαν, καθώς και προτάσειςγια τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε αυτή την πολύπλοκη και ζωτικής σημασίας διαδικασία.

Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κα Ελένη Κολιοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

«Η πρωτοβουλία αυτή η οποία ξεκινά από την περιοχή εμβέλειας του Συνδέσμου μας είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να συναντηθούμε για να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε:

  1. Για το πως διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων και
  2. Για τους νέους τρόπους οργάνωσης της εργασίας σε διαφορετικούς πλέον και απαιτητικούς καιρούς.

 

Όλοι γνωρίζετε τις μακροχρόνιες και στενές σχέσεις συνεργασίας του Συνδέσμου μας με το ΕΛΙΝΥΑΕ, καθώς οι περισσότεροι παρακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια στις κοινές μας ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Είναι αλήθεια ότι οι επιχειρήσεις μέλη μας και οι συνεργάτες τους, κατά τη διάρκεια της λήψης των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του covid-19, επικοινωνώντας μαζί μας, με το ΕΛΙΝΥΑΕ και με τα κατά τόπους σημεία επαφής του ΣΕΠΕ, ήθελαν να πληροφορηθούν με εγκυρότητα και να ενημερωθούν με πληρότητα για τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας των ανθρώπων τους, με ασφάλεια και με γνώμονα την προστασία της υγείας τους, στους χώρους παραγωγής και στα γραφεία τους.

Για αυτό το λόγο και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη σημερινή μας συνάντηση γιατί καταλαβαίνουμε ότι είχαμε και έχουμε ακόμη μπροστά μας προκλήσεις και διαφοροποίηση προτεραιοτήτων και πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε στα νέα δεδομένα.

Είναι βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι:

  • Έχουμε κοινούς στόχους και επιδιώξεις να προστατεύσουμε την υγεία μας, τη δική μας, των συναδέλφων, των συνεργατών και των οικογενειών μας.
  • Ιχνηλατούμε τα νέα δεδομένα και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας για να ελαχιστοποιήσουμε τους παράγοντες που θα επηρεάσουν αρνητικά τις δουλειές μας.
  • Προσπαθούμε, συνεργαζόμενοι, να ενσωματώσουμε πολιτικές πρόληψης στη πολύπλοκη και απαιτητική καθημερινότητά μας.

Είναι μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη υπόθεση και έχουμε την ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι με τη γνώση και την εμπειρία μας για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.»

Ολοκληρώνοντας το σύντομο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου ευχαρίστησε θερμά:

  • Το ΕΛΙΝΥΑΕ και τους ανθρώπους του για τη σοβαρή δουλειά τους και το πολύπλευρο έργο που τόσα χρόνια με επιτυχία επιτελούν.
  • Την προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας Μαγνησίας και τους συνεργάτες της που είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την προώθηση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Όλους τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου και τους συνεργάτες τους που δέχτηκαν να μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία τους και τις καλές πρακτικές που υιοθέτησαν.
  • Το EnterpriseEuropeNetwork του Συνδέσμου, που συμβάλλει στην υλοποίηση όλων των πρωτοβουλιών του.
  • Τους χορηγούς, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ & ΗΡΑΚΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, που πάντα είναι κοντά στον Σύνδεσμο και υποστηρίζουν χορηγικά τη δραστηριότητα του, καθώς και
  • Όλους τους συμμετέχοντες στη εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε για ένα σύντομο χαιρετισμό στην Πρόεδρο του ΕΛΙΝΥΑΕ κα Ρένα Μπαρδάνη η οποία αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, ανέφερε ότι το ΕΛΙΝΥΑΕ ξεκινάει ένα καινούργιο κύκλο συνομιλιών με όλους και ανοίγει διάλογο με ειδικούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις για τα θέματα ΥΑΕ. Τόνισε ότι σκοπός όλων είναι ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και μέσα από αυτές τις συνομιλίες θα μοιραστούν εμπειρίες, ώστε να μπορέσουμε όλοι να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα.

Το διαδικτυακό πάνελ των ομιλητών και το πρόγραμμα της εκδήλωσης διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Χαιρετισμοί,
  • Ελένη Κολιοπούλου, Πρόεδρος ΣΒΘΣΕ
  • Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρος ΕΛΙΝΥΑΕ,
  • ΣΒΘΣΕ, Φρόσω Δαγλαρίδου, Γενική Διευθύντρια
  • ΕΛΙΝΥΑΕ Παράρτημα Βόλου, Στέργιος Νάρης,Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός
  • BARILLA ΕΛΛΑΣ ΑΕ, Βασίλης Χουλιάρας, Υπεύθυνος HR Ανατολικής Ευρώπης
  • ΑΤΛΑΣ ΤΕΪΠΣ ΑΒΕΕ, Λουκάς Καβαλαγιός, Υπεύθυνος HR Εργοστάσιο Αταλάντης
  • GIZELISROBOTICSABEE, Βασίλης Καλαμπαλίκης, Τεχνικός Ασφαλείας
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ, ΈλμαΧράπαλου, Υπεύθυνη HR Εργοστάσιο ΜΕΤΚΑ
  • Μαρία Φυσαράκη – Ψιώτα, Ιατρός Εργασίας
  • ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ, Γιάννης Μπόνος, Τεχνικός Ασφαλείας
  • ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ,
  • ΕιρήνηΤριφύλλη, Δ/ντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ
  • Αριστείδης Φιλοκώστας, Υπεύθυνος ΝοσηλευτήςΤμήματος Ενδοοσοκομειακών Λοιμώξεων και Προϊστ/νος της Μ.Ε.Θ.
  • Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Μάγδα Ηλιδάκη,Προϊστ/νη Τ.Ε.Α.Υ.Ε. Μαγνησίας
  • Συζήτηση – Ερωτήματα – Τοποθετήσεις

Τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε η κα  ΊρμαΡιζάκου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΝΥΑΕ, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη διαδικτυακήεκδήλωσητου Ινστιτούτου με την ίδια θεματολογία, η οποία θα υλοποιηθεί για την περιοχή της Ηπείρου – Δυτικής Ελλάδας, στις 6 Ιουλίου 2020 και ώρα 17:00. Εγγραφή, πληροφορίες και πρόγραμμα εδώ https://www.elinyae.gr/…/2nd-webconference-neo-plaisio-asfal…