Περιπέτειες από σημείο σε σημείο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων


Tags |

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου  στις Καλοκαιρινές περιπέτειες από σημείο σε σημείο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων έκαναν την εμφάνιση τους «Σημεία και τέρατα». Οι θεατροπαιδαγωγοί – εμψυχωτές του παιδαγωγικού εργαστηρίου θεάτρου του Δήμου Τρικκαίων και πολυαγαπημένοι των παιδιών  Αρτέμης Αρκουμάνης και Βίκυ Ιακωβάκη μας ταξίδεψαν  στην Αρχαία Ελλάδα.

Στόχος της δράσης ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας και τους ήρωες που τα νίκησαν. Η παρουσίαση των τεράτων έγινε με  δραματοποίηση και με διαδραστικό τρόπο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εξέλιξη των μύθων. Μετά την παρουσίαση των τεράτων,  χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα κλήθηκε να παρουσιάσει από ένα τέρας και τον μύθο που το συνοδεύει, με την τεχνική της «παγωμένης εικόνας». Στο τέλος, αφού συζητήσαμε με τα παιδιά καταλήξαμε στο συμπέρασμα  ότι το κακό μπορεί να ηττηθεί σε οποιαδήποτε μορφή του.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου η περιπέτεια συνεχίστηκε με τη δράση με θέμα «Τα σημεία της γλώσσας. Εργαστήριο emoticons» . Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας τουλάχιστον κάποιο emoticons. H λέξη αποτελεί προϊόν της ένωσης του “emotion” και του “icon”, εικονίδιο που δείχνει συναίσθημα σε ελεύθερη μετάφραση. Τα σύμβολα αυτά ξεκίνησαν με την χρήση σημείων στίξης (παρένθεση, κόμμα, άνω και κάτω τελεία, παύλα κ.λπ.), περιγράφοντας συναισθήματα όπως χαρά και λύπη με αμέτρητους και ιδιαίτερα ευφάνταστους συνδυασμούς. Αποτελούν έναν ευρύτατα διαδεδομένο τρόπο έκφρασης στο επονομαζόμενο «ηλεκτρονικό λεξιλόγιο». Η πρώτη φατσούλα που χρησιμοποιήθηκε σε ηλεκτρονική επικοινωνία στις 19 Σεπτεμβρίου 1982, ήταν το χαμογελαστό πρόσωπο (smiley face) με την χρήση άνω και κάτω τελείας, παύλας και δεξιάς παρένθεσης :-).

Η εμψυχώτρια της δράσης εικαστικός,  Κωνσταντίνα Ντζιαβού για αρχή διάβασε στα παιδιά το βιβλίο της διεθνούς φήμης βραβευμένης συγγραφέως που ειδικεύεται στη συγγραφή παιδικών βιβλίων τα οποία βοηθούν τα παιδιά να αντεπεξέλθουν και να ενταχθούν στο κοινωνικό τους περιβάλλον, Trudy Ludwig «Το αόρατο αγόρι». Είδαμε παραδείγματα emoticons και χρησιμοποιήσαμε  φύλλα με σημεία στίξης, αριθμούς, γράμματα με τα οποία με πολύ φαντασία  φτιάξαμε εκφράσεις προσώπων. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!

Ακολουθεί το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας ( 10 έως 14 Ιουλίου)

Δευτέρα 10 Ιουλίου – 10:00 – 12:00π.μ.

Θέμα: Τα σημεία λειτουργούν με κώδικες

Τα σημεία πάνω στο χάρτη: Φτιάχνουμε το υπόμνημα του αγαπημένου μας φανταστικού ή πραγματικού χάρτη.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή

Με τον εικονογράφο –δημιουργό κόμικς Αλέξανδρο Κατσίκα

Τρίτη 11 Ιουλίου – 10:00 – 12:00π.μ.

Θέμα: Τα σημεία της γλώσσας

Από γράμμα σε γράμμα βρες τις λέξεις. Τα γράμματα από τα ονόματα των ηρώων και γνωστών φράσεων από βιβλία παίζουν κυνηγητό σε μια κόλλα χαρτί. Πιάσε τα και δέσε τα για να βρεις το νόημα τους.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη 

Τετάρτη 12 Ιουλίου – 10:00 – 12:00π.μ.

Θέμα: Τα σημεία της γλώσσας

Σημεία στίξης. Τα σημεία στίξης παίζουν μαζί μας. Αφήνουν το κείμενο μόνο με τις λέξεις ή μπερδεύουν τις θέσεις τους. Μπορείς να καταλάβεις την ιστορία;

Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη 

Πέμπτη 13 Ιουλίου – 10:00 – 12:00π.μ.

Θέμα: Λογοτεχνικές συναντήσεις

Σημεία συνάντησης-Λογοτεχνικές συναντήσεις από ταξίδι σε ταξίδι. Τα ταξίδια στα βιβλία γίνονται σημείο συνάντησής μας.

Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή

Με τη εκπαιδευτικό Κατερίνα Νίκου

Παρασκευή 14 Ιουλίου – 10:00 – 12:00π.μ.

Θέμα: Τα σημεία αποκτούν γεύση

Το σημείο πήξης και τήξης. Μια συνάντηση για να φάμε παγωτό.

Για όλα τα παιδιά.

Με το προσωπικό της βιβλιοθήκης