Παπαστεργίου: Τα επόμενα βήματα για το μέλλον του τουρισμού στα Τρίκαλα


Tags |

Τη νέα εποχή για τον τουρισμό στα Τρίκαλα, με βάση την άκρως επιτυχημένη διοργάνωση του 11ου Μύλου των Ξωτικών 2022-23, επικρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων,. στη συνεδρίαση του Σώματος την 1η Φεβρουαρίου 2023, ο απολογισμός της διοργάνωσης ήταν θετικός και ως προς τα οικονομικά, με λογιστικό κέρδος 455.475.90€.
Ο δε κύκλος των εργασιών του φετινού «Μύλου των Ξωτικών» ανήλθε στις 1.516.161,99€ ενώ τα έξοδα στις 1.060.686,09€, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης και τον πρόεδρο της e-trikala ΑΕ Γιάννη Κωτούλα.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου εστίασε σε δύο ζητήματα.
Το ένα, η πολύ επιτυχημένη πορεία της φετινής διοργάνωσης. Το δεύτερο, ο γενικός προσανατολισμός για τον τουρισμό στον Δήμο Τρικκαίων γενικότερα, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις και – κυρίως – το μέλλον.

Η επιτυχημένη διοργάνωση

Ο κ. Παπαστεργίου σε 6 σημεία
1. έδωσε συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα που υλοποίησε τον Μύλο των Ξωτικών (οργανωτική ομάδα, αρμόδιοι/ες για σχεδιασμό, πραγματοποίηση και εργαζόμενους/ες),
2. μνημόνευσε τη διοργάνωση ως «μια από τις πιο καλές ιστορίες και παραδείγματα, για το πώς μια περιοχή παίρνει την αναπτυξιακή τύχη στα χέρια της».
3. Ξεκινώντας από την πρώτη διοργάνωση επί δημαρχίας Χρήστου Λάππα, τόνισε πως «θα πρέπει να γραφτεί στο βιβλίο καλών παραδειγμάτων ενός Δήμου, πώς σε μια δημοτική περιουσία, μια δημοτική επιχείρηση γίνεται ατμομηχανή ανάπτυξης σε μια περιοχή»
4. Εκανε λόγο επίσης για μια «τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης»,
5. που προσφέρει «κορυφαία διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους»
6. Εστιάζοντας στην ανάγκη ενίσχυσης των θετικών και εξάλειψης των όποιων αρνητικών σημείων.

Το μέλλον του τουρισμού

Με αφορμή τον Μύλο όμως, ο κ. Παπαστεργίου πήγε ένα βήμα παραπέρα: στον πώς ο Δήμος Τρικκαίων θα εστιάσει, θα ασχοληθεί και θα ενισχύσει συνολικότερα τον τουρισμό σε ολόκληρη την περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό
1. Υπενθύμισε το πλήθος των έργων πολιτισμού και υποδομής που υλοποιούνται, ολοκληρώθηκαν ή δημοπρατούνται: Λαογραφικό Μουσείο (ολοκληρώθηκε), Ψηφιακό Μουσείο – Ασκληπιείο (υλοποιείται εργολαβία), Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών (κατασκευάζεται), Μουσείο Τσιτσάνη (εγκαινιάζεται σύντομα το ανανεωμένο περιεχόμενο), Αρχαιολογικό Μουσείο (το έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού), η αναμόρφωση του λόφου Προφήτη Ηλία (σύντομα οι σχετικοί διαγωνισμοί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης), οικία Τζάνα (χώρος εκδηλώσεων και πολιτισμού), μαζί με τα έργα αναμόρφωσης της πόλης.
2. Εδωσε έμφαση στο υπάρχον «πολύ μεγάλο τουριστικό – πολιτιστικό απόθεμα»
3. Προανήγγειλε την πραγματοποίηση συνεδρίου στις 15 και 16 Μαρτίου με τίτλο #Τρίκαλα2030,  για το μέλλον των Τρικάλων, με βάση
– τον Ε65
– τη νέα, σοβαρή συζήτηση για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής
– τον Μύλο των Ξωτικών
Στο συνέδριο θα παραστούν φορείς του τουρισμού και της Αυτοδιοίκησης με καλά παραδείγματα για τον τουρισμό, εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων με έμφαση στην παρακαταθήκη για το μέλλον.
4. Εξήγγειλε την ενασχόληση της e-trikala ΑΕ και με τον τουρισμό, με τη μετατροπή της σε οργανισμό διαχείρισης τουριστικού προϊόντος, καθώς μπορεί να διαχειριστεί τα του τουρισμού με «ευστροφία, ταχύτητα, πρωτοτυπία, καινοτομία», τονίζοντας ότι πλέον «δε χρωστά πουθενά».

Στη συζήτηση με τους δημοτικούς συμβούλους, τέθηκαν ζητήματα για βελτίωση παροχών από τον Δήμο, σε επίπεδο κυκλοφορίας οχημάτων, συνεργασίας με τις τοπικές επιχειρήσεις, στηλίτευσης μη θεμιτών πρακτικών (όπως διπλοί κατάλογοι), με πρόσθετη συζήτηση.

Και τόνισε ο κ. Παπαστεργίου: «Είμαστε ιδιαίτερη και ανοιχτή κοινωνία, με χαμογελαστούς ανθρώπους και πλήθος τοπικών προϊόντων. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία ως κοινωνία και ως Δήμος».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων