Ο Κ. Σκρέκας για το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση


Tags |

Για εξαιρετική προχειρότητα στη νομοθέτηση για μείζονα ζητήματα όπως αυτό της ανακύκλωσης, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην κυκλική οικονομία, στην πρόληψη και μείωση των απορριμάτων κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το εν λόγω νομοσχέδιο.
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία πρόνοια για βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στον τομέα της ανακύκλωσης, αφού επαναφέρει κρατικίστικες δομές προηγούμενων δεκαετιών που παραπέμπουν σε Σοβιετικές χώρες, καθώς στα συστήματα διαχείρισης επιβάλλονται εξαντλητικά όρια όπως αποθεματικό 35%, διοικητικές δαπάνες έως 10%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές και οι ιδιαιτερότητες των συστημάτων. Παράλληλα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δε γίνεται και η παραμικρή αναφορά στη διαχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων, όπως το οργανικό κλάσμα, τα απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων, τα αγροτικά απόβλητα.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και την Αττική, ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος στον Αν. Υπουργό υπέβαλε το ερώτημα:
«Τι θα γίνει σε 1,5 χρόνο από τώρα στην Αττική, όταν ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει εξαντλήσει τη δυναμικότητα του; Πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια της Αττικής, πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια της Αθήνας, δεδομένου ότι στην Αττική παράγεται το 50% των σκουπιδιών; Τι θα κάνετε κύριε Υπουργέ; Τί θα γίνει σε 1,5 χρόνο που οι κάτοικοι στην Αθήνα θα συνυπάρχουν με τους ουρανοξύστες σκουπιδιών; Γαιτί δημιουργείτε μια νάρκη και την αφήνετε για την επόμενη Κυβέρνηση;»