Ο Δ. Τρικκαίων διαβουλεύεται με τους πολίτες για τη Στρατηγική Ενεργειακής Μετάβασης μέχρι το 2030


Tags |

Στα διαφορετικά Τρίκαλα και χωριά του 2030 εισάγει ο Δήμος Τρικκαίων τους πολίτες με τη δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Ενεργειακής Μετάβασης με ορίζοντα το 2030.
Μια διαβούλευση που ξεκίνησε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, με δημόσια παρουσίαση της επιτελικής σύνοψης της εν λόγω Ενεργειακής Μετάβασης, σε φορείς και πολίτες των Τρικάλων.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, στον φιλόξενο χώρο του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού, στο Μουσείο Τσιτσάνη, παρουσίασε τα βασικά δεδομένα για αυτήν τη μετάβαση:

Α. Τα δεδομένα
1. Το 2030 «θα μιλάμε για διαφορετικά Τρίκαλα, σε διαφορετική Ελλάδα, σε έναν διαφορετικό κόσμο»
2. Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Αποστολή  της ΕΕ για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030

Β. Οι προϋποθέσεις
1. Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας, τόσο σε θέματα ενέργειας όσο και θέματα κυκλικής οικονομίας
2. Είναι «στρεβλό», το να συζητούμε για ηλεκτρικά οχήματα, αν, για παράδειγμα, δε μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας ή δε λαμβάνουμε μέτρα, όπως, τις μονώσεις.

Γ. Οι δράσεις
1. Χρειάζονται, εντοπισμός και διορθωτικές παρεμβάσεις στα ενεργειακά προβλήματα των πόλεων (re-engineering), σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο.
2. Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
3. Εμβαση στα απορρίμματα και τη βιώσιμη κινητικότητα.
Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι δράσεις του Δήμου Τρικκαίων, που προωθούνται μέσω της συγκεκριμένης Ενεργειακής Μετάβασης.

 

«ΚΕΠ ενέργειας»

Για να δώσει ακόμη ένα παράδειγμα σχετικό με την ολοκληρωμένη παρέμβαση, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε ένα από τα επόμενα βήματα τυ Δήμου Τρικκαίων: τη δημιουργία ενός ΚΕΠ Ενέργειας./ Αυτό, θα παρέχει όλες τις πληροφορίες ου θα χρειάζεται κάθε πολίτης, προκειμένου να βρίσκει λύσεις για την ενέργειά του: από δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω τρεχόντων προγραμμάτων για ανακυκλώσεις συσκευών ή τύπου «Εξοικονομώ», μέχρι τιμές εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, τρόπους μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος κ.α.
Θα χωροθετηθεί το εν λόγω ΚΕΠ σε χώρο παρακείμενο του υπάρχοντος κεντρικού ΚΕΠ του Δήμου Τρικκαίων και αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2023.

 

2 άξονες, 5 πυλώνες

Η Στρατηγική του Δήμου Τρικκαίων στηρίζεται σε 2 άξονες που εξειδικεύονται σε 5 πυλώνες.
Αξονας 1: Η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας
Αξονας 2: Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Οι δε πυλώνες είναι:

  1. Εξοικονόμηση και η ορθολογική χρήση της ενέργειας
  2. Ενεργειακή ανεξαρτησία
  3. Παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, οι τεχνολογίες ΑΠΕ και τα Έξυπνα δίκτυα
  4. Μεταφορές μηδενικού άνθρακα
  5. Πόλη πρότυπο αειφορίας

Το όραμα του Δήμου Τρικκαίων, είναι να δημιουργήσει σταδιακά έναν Δήμο, ο οποίος να απαιτεί συνολικά λιγότερη ενέργεια από αυτή που θα παράγει.
Τις ειδικές αναφορές και επεξηγήσεις της εν λόγω Στρατηγικής Μετάβασης παρουσίασε ο κ. Στεφ. Παλλαντζάς, εξωτερικός συνεργάτης του Δήμου Τρικκαίων για την εν λόγω Στρατηγική, πρόεδρος του Ελληνικό Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου (ΕΙΠΑΚ).

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο κ. Ηλίας Πολυχρονόπουλος, διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας Volton, η οποία προμηθεύει τον Δήμο Τρικκαίων με ρεύμα, μέσω διαγωνισμού. Αφού ο Δήμαρχος Τρικκαίων ευχαρίστησε την εταιρεία για τη συνέχιση παροχής ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Πολυχρονόπουλος εστίασε στη σημασία των συνεργασιών και στις δράσεις της εταιρείας.

Στην εκδήλωση έναρξης της διαβούλευσης παρέστησαν νυν και τέως αντιδήμαρχοι (Καταβούτας, Λάππας, Παζαΐτης, Λεβέντη, Ζιώγας), εκπρόσωποι φορέων (Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, ΤΕΕ), στελέχη του Δήμου Τρικκαίων, μηχανικοί, πολίτες.

Η διαβούλευση

Από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 διατίθεται σο διαδίκτυο η επιτελική σύνοψη της διαβούλευσης, προκειμένου οι πολίτες να διαμορφώσουν άποψη και να προτείνουν θέσεις σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας.
Το κείμενο της διαβούλευσης βρίσκεται στην ειδική ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων https://dialogos.trikalacity.gr/ ή απ’ ευθείας στον σύνδεσμο https://dialogos.trikalacity.gr/debates/trikala-2030-charazontas-ton-dromo-tis-energeiakis-aneksartisias

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων