Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια


Tags |

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Τρικάλων για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας  της βαμβακοκαλλιέργειας.

 Διαπιστώσεις

Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται προς το τέλος της καρπόδεσης και φέρουν καρύδια διαφόρων ηλικιών.

Κατά τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων, οι συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού που παρατηρήθηκαν κυμαίνονται σε υψηλά  επίπεδα αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η 3η γενεά του εντόμου.

Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι οι συλλήψεις  ακμαίων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και δεν έχουν παρατηρηθεί  προσβολές ανθέων και καρυδιών.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες, η Υπηρεσία μας συνιστά στους παραγωγούς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες, όπου η παρουσία τρυφερών βλαστικών οργάνων (χτένια, άνθη και νεαρά καρύδια) ευνοεί την δραστηριότητα του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

         Πράσινο σκουλήκι: Στην παρούσα φάση αν διαπιστωθούν 4-5 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά, τότε μόνο οι παραγωγοί θα πρέπει να επέμβουν με τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για χρήση στο βαμβάκι.

Ρόδινο σκουλήκι: Συστήνεται στους παραγωγούς να πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (ηλικίας 10-15 ημερών) και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, τότε να γίνεται χημική καταπολέμηση.

Όπου χρειαστούν επεμβάσεις οι παραγωγοί πρέπει να επιλέγουν μόνο εγκεκριμένα εντομοκτόνα και να γίνεται εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης κάθε φορά, για να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα των εντόμων σ’ αυτά.

 

 

Οι βαμβακοπαραγωγοί  είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση να επέμβουν με φυτοπροστατευτικά προϊόντα και για κάθε επικείμενο ψεκασμό να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους. Όπου κρίνεται αναγκαίο η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες μετά τη δύση του ηλίου.

Αποφύλλωση: Συστήνεται η αποφύλλωση των βαμβακόφυτων να γίνεται όταν είναι ανοικτό το 60% των καρυδιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα. Κατά την εφαρμογή του επιλεγμένου σκευάσματος, για επιτυχή αποφύλλωση ακολουθούμε πιστά και σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Μη επιτυχής αποφύλλωση έχει ως συνέπεια την ξήρανση των φύλλων χωρίς να πέσουν από το φυτό, οπότε αυτά τρίβονται και κολλάνε στο σύσπορο βαμβάκι και δύσκολα αποχωρίζονται στο εκκοκκιστήριο.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα τα οποία αναφέρονται στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων του ΥΠ.Α.Α.Τ., ενώ η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φ.π.

Σύμφωνα με το Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες  οι καλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλ. 24313-51603 & 51604, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο τηλ. 24210-66525.

 

 

 

 

Ο  Δ/ΝΤΗΣ

 

 

ΕΜΜΑΝ. ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ