Οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες απέναντι στην κρίση


Tags |

«Η δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, με ιδιωτικοποιήσεις και με διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αποτελεί τη λύση ώστε να βγει η χώρα από το δημοσιονομικό αδιέξοδο».

Η θέση αυτή κυριάρχησε στην εκδήλωση με θέμα «Success Stories …στην πράξη» που διοργανώθηκε στη Λάρισα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) από την Koufalis Media Group.

Η εκδήλωση, ενταγμένη στο πλαίσιο μιας σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα, αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, στην ενημέρωση του κοινού για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα στην κρίση, στις δυνατότητες χρηματοδότησης από κοινοτικά προγράμματα κ.ά.

Στην εκδήλωση, ομιλητές ήταν ο καθηγητής του οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Δημήτριος Μπουραντάς, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ και πρόεδρος του ANIMUS Αχιλλέας Νταβέλης, αλλά και εκπρόσωποι θεσσαλικών επιχειρήσεων (ΘΕΣγάλα, CARTONTEC, LARIPLAST, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ κ.ά.) που μίλησαν για τον δικό τους δύσκολο δρόμο της κορυφής αλλά και για τις ευκαιρίες που αναφύονται από την κρίση.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Οι ομιλητές επεσήμαναν τα δομικά προβλήματα της οικονομίας, ανέδειξαν την ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας προς ένα εξωστρεφές και ανταγωνιστικό μοντέλο και άνοιξαν ένα «παράθυρο» αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, αρκεί, όπως τόνισαν, να υπάρχει θάρρος, ταλέντο, εργατικότητα και όραμα…
Αναλύοντας τον τρόπο για το πώς θα επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και, πρωτίστως, η δραστηριοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων μίας κοινωνίας, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης ανέφερε πως χρειάζεται μεταξύ άλλων:

-Να μετατρέψουμε το σημερινό αναποτελεσματικό κράτος σε ένα ευέλικτο, αποδοτικό, αξιολογούμενο και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη και να διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη.

-Να καλλιεργήσουμε και να διδάξουμε την επιχειρηματική κουλτούρα ήδη από τα σχολεία, ώστε οι νέοι να αντιμετωπίσουν με εφόδια και καινοτόμο αντίληψη τις ανάγκες της αγοράς.

-Να επενδύσουμε στους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας. Τέτοιοι είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, η ακτοπλοΐα, η έρευνα και η τεχνολογία, οι υποδομές, τα Logistics τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

-Να ενεργοποιήσουμε πρόσθετα ενισχυτικά μέτρα με επίκεντρο τις φορολογικές ρυθμίσεις, την απλοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη δημιουργία δεικτών αποτελεσματικότητας/απόδοσης, τη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την ιδιωτική έρευνα, την αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου κ.α