Ειδήσεις

Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα Άργος


 Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς αποδεικνύεται ότι ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις υπάρχουν για να εφαρμοστεί. Η υποχρεωτική στείρωση – αποστολή γενετικού υλικού , δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, αφού είναι ένα οριζόντιο μέτρο που στοχεύει στα δεσποζόμενα και κυρίως στα κυνηγόσκυλα που έχουν ταυτότητα και τακτική περίθαλψη, ενώ τα αδέσποτα παράγονται από ζώα που στερούνται αυτά τα δύο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας , η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί σαν πρακτική να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.

Η εμμονή της κυβέρνησης να εφαρμοστεί ο Ν. 4830/2021 αγνοώντας τις τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις τόσο των κτηνιάτρων όσο και πολλών κοινωνικών ομάδων , καταδεικνύει μία απροκάλυπτη  πρόθεση να ικανοποιήσει τις πεποιθήσεις και τα θέλω κάποιων φαινομενικά ζωόφιλων.

Η εμπάθεια δε που δείχνει απέναντι στην κυνηγετική οικογένεια , στοχοποιώντας  την και χρήζοντάς την υπεύθυνη για τα χιλιάδες αδέσποτα είναι παράλογη.

Επιπλέον πως είναι δυνατόν ο Νόμος «Άργος», να θεωρείται ότι προστατεύει τα δεσποζόμενα ζώα, όταν ζητά την στείρωσή τους, παραβιάζοντας τα δικαιώματα και την ελευθερία των ζώων;

Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ψήφιση του νόμου έως και σήμερα έγιναν κάποιες αλλαγές κατόπιν πολλών παρεμβάσεων και πιέσεων από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

  1. Τροποποίηση του νόμου με την εισαγωγή δυνατότητας λήψης γενετικού υλικού DNA.
  2. Το παράβολο για τη λήψη δείγματος DNA μειώνεται στα 70 ευρώ ανά ζώο, ενώ για τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων το ποσό ορίζεται στα 40 ευρώ. Πριν την ψήφιση, το παράβολο ανερχόταν στα 135 ευρώ.

 

  1. Οι κτηνίατροι μπορούν να λαμβάνουν αμοιβή έως 50 ευρώ για τη διαδικασία λήψης του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του.

 

  1.   Τα πρόστιμα για τη μη στείρωση ή τη μη αποστολή DNA για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς θα επιβάλλονται από την 1η Ιουλίου 2025.

 

  1.   Για τις παραβάσεις που αφορούν τη μη στείρωση ή τη μη αποστολή γενετικού υλικού, το πρόστιμο μειώνεται κατά 70%, ενώ για τις παραβάσεις που σχετίζονται με τη μη έγκαιρη σήμανση και καταγραφή, το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης θα συμμορφωθεί εντός δέκα εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης.

Παρά τις παραπάνω αλλαγές, η τροπολογία αυτή απλώς βελτιώνει τις επιμέρους αδυναμίες ενός νόμου που εξακολουθεί να παραμένει προβληματικός σε πολλά σημεία.

Ο νόμος “Άργος” στην ουσία παραμένει ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο που σε μεγάλο βαθμό επιδρά κατά των κυνηγών.

Στοχοποιώντας ακόμη μια φορά την κυνηγετική οικογένεια , η οποία καλείται κάθε τόσο να συνδράμει στη λύση  και τη διαχείριση προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία , όπως η νόσος των πτηνών, η λύσσα της αλεπούς στο παρελθόν και σήμερα η αφρικανική πανώλη των χοίρων και η διαχείριση του λύκου.

Η Ζ’Κ.Ο.Θ. εκπροσωπώντας 12.000 κυνηγούς

Αιτείται:

  • Την τροποποίηση του άρθρου 8 παρ. 4 του Ν. 4830/2021

Οι ιδιοκτήτες σκύλων να μπορούν να αναπαράγουν το σκύλο τους 3 (τρεις) φορές στη ζωή του και όχι μόνο μια φορά.

  • Την τροποποίηση του άρθρου 10 παρ. 8 του Ν. 4830/2021 με τη συμμετοχή των Κυνηγετικών Οργανώσεων στην πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων.
  • Την παράταση εφαρμογής του Ν.4830/2021 καθώς είναι αδύνατη η άμεση εφαρμογή του.

 

 

 

 

.

Προηγούμενο άρθρο Ανακατασκευές πεζοδρομίων σε όλο το μήκος της 28ης Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Δημ. Κουρέτας: Ικανοποίηση για την πρόοδο των εργασιών στο βόρειο τμήμα του Ε65