Νέος γύρος κινητοποιήσεων για τους Υγειονομικούς


Tags |

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Είσοδο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, με το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνας με τη συμπαράσταση εκπροσώπων των συνταξιούχων ΙΚΑ.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η Βάσω Μπακάση, νοσηλεύτρια –αντπρόσωπος στην ΠΕΔΗΝ τόνισε:  

« Με την κοινή μας δράση και κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε από την αρχή της πανδημίας, όπου αναδείξαμε ότι η εμφάνιση του 4ου κύματος της επιδημίας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες, επιβάλλουν την άμεση ενίσχυση του Γ.Νοσοκομείου  και των Κέντρων Υγείας του Νομού μας, καθώς και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας σε Δομές Υγείας, εργασιακούς χώρους, στα Σχολεία & στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

       Η κατάσταση στο νοσοκομείο 18  μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας παραμένει δύσκολη! Εργαζόμενοι υγειονομικοί εξουθενωμένοι όχι μόνο από την πανδημία αλλά κι από την χρόνια έλλειψη προσωπικού, με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και με αναστολή αδειών για τρίτη φορά από την αρχή της πανδημίας. Τμήματα και υπηρεσίες παραδίδονται σε εργολάβους και ιδιώτες. Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας ενισχύεται και διογκώνεται. Οι πολίτες αναγκάζονται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να  μπορούν να έχουν υπηρεσίες Υγείας. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως «έξοδο και κόστος»  για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. 

Τόσο όμως τα πρόσφατα μέτρα «για την αντιμετώπιση της επιδημίας» όσο και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στην ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση.

Συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία μας από την επιδημία, και ταυτόχρονα αξιοποιεί την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.

Στην πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας χαρακτηριστικά δήλωσε:

  • Η κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων.
  • Επιβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ)
  • Δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα μας για αυξήσεις στους μισθούς, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
  • Απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ανακοίνωσε 6μηνη παράταση για τους επικουρικούς, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, και 12μηνη παράταση για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ.

Αποκαλυπτικές για το χαρακτήρα του ¨νέου ΕΣΥ» είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για:

  • Επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ανταγωνιστικά με τις ιδιωτικές κλινικές» σημαίνει ότι ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας (συμπεριλαμβανομένης μελλοντικά και της μισθοδοσίας του ολοένα λιγότερου και φθηνότερου προσωπικού) θα πρέπει να καλύπτεται από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς – «πελάτες», τον ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικές εταιρείες.

Γι’ αυτό, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,  συνεχίζεται η μείωση των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία και η αντικατάσταση τους από φθηνότερους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 538 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας (από 77.532 τον Μάρτιο 2020 σε 76.954 τον Ιούλιο 2021).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γ.Ν.Τρικάλων, με πάνω από 200  ελλείψεις  υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 28 Νοσηλευτών και 30 συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, ακόμα και σε τμήματα κρίσιμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και 120 συμβασιούχοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.»

 

Ενώ ο Βάιος Τάσιος , πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε:

            «Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κυριολεκτικά αποδυναμωμένη αποσπώντας τους λίγους γιατρούς του Νοσοκομείου για να καλύψει τις εκεί ανάγκες.

            Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης και  στα Κέντρα Υγείας του νομού μας, όπου λειτουργούν με Γενικούς Γιατρούς αποσπασμένους από τα Περιφερειακά Ιατρεία. Με  κενές οργανικές θέσεις,  γιατρών και Τεχνολόγων καθώς δεν γίνεται αιματολογικός και ακτινολογικός έλεγχος μετά την  πρωινή βάρδια. Επίσης οι εργαζόμενοι  στην καθαριότητα  κινδυνεύουν με απόλυση και στην εκχώρηση της καθαριότητας σε εργολάβο.

            Τους 18 μήνες ΤΩΡΑ αξιοποίησαν την επιδημίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής κερδοφορίας,  επιβεβαιώνοντας έτσι  ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τους ιδιωτικούς  ομίλους, που τα συμφέροντα τους υπηρετούν κυβερνήσεις και Ε.Ε.

                 Η μαζικοποίηση των αγώνων για ένα Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα  Υγείας το οποίο θα παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών- μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες νίκες.

                 Απέναντι στον κοινό μας εχθρό, χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγώνες των υγειονομικών μαζί με Σωματεία Εργαζομένων στην Υγεία, Εργατικά Σωματεία, Συλλόγους  και  μαζικούς  φορείς της περιοχής μας,  για να υπερασπιστούμε την υγεία και τα δικαιώματα μας.»

 

Τέλος όλοι οι υγειονομικοί κάλεσαν σς  συνέχιση του αγώνα:

  • Τετάρτη 13 Οκτώβρη, Πανελλαδική Ημέρα Δράσης, ενάντια στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις
  • Υγειονομικών Μονάδων- Δομών Υγείας.

 

  • Πέμπτη 21 Οκτώβρη, 24ωρη  ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ

 

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
  • Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ανάκληση των αναστολών εργασίας.