Μητσοτάκης, Θεοδωρικάκος, Παπαστεργίου, Τζιτζικώστας παρουσίασαν το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»


Tags |

Το νέο πρόγραμμα για την «καινούρια, πιο φωτεινή ημέρα στην Αυτοδιοίκηση», όπως τη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.


Πρόκειται για το πρόγραμμα με το συμβολικό όνομα «Αντώνης Τρίτσης», που με 2,5 δισ. ευρώ αφορά σε «μία νέα δελεαστική και μεγαλύτερη πρόκληση για να ανασυγκροτήσουμε τις πόλεις, τους ∆ήμους, τις κοινωνίες μας».
Διότι και πάλι, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι εδώ, παρούσα και την επόμενη μέρα», συνδέοντας το μέλλον με τη στάση των Δήμων τον καιρό της πανδημίας.
Και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξάλλου, μίλησε για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, η οποία έκανε τη χώρα παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στις τοπικές εκλεγμένες αρχές και στον σημαντικό τους ρόλο στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες και την οικονομία της χώρας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος αναπτύσσοντας το περιεχόμενο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του την εμπιστοσύνη του στην Αυτοδιοίκηση και τόνισε την άριστη συνεργασία που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα της κρίσης και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης στη διαχείρισή της.

«Τρία σημεία»

Ο κ. Παπαστεργίου επίσης, υπενθύμισε πως «η ΚΕ∆Ε, σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ και τον κρατικό μηχανισμό, φροντίσαμε έτσι ώστε η πρωτοφανής αυτή υγειονομική κρίση, να μη μετατραπεί σε κοινωνική κρίση».
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά σημεία:
«1.Είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα, με πόρους, ασχολούμαστε με την αντισεισμική θωράκιση δημοτικών κτιρίων και σχολείων.
2.Είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα και με σχέδιο, πάμε να στήσουμε εφαρμογές για έξυνες πόλεις. Γιατί ευφυία είναι να κάνεις τη ζωή των πολιτών σου ασφαλέστερη, καλύτερη, ευτυχέστερη, με ή και χωρίς τεχνολογία!
3.Μέσω της τεχνικής βοήθειας που θα παρέχει η ΕΕΤΑΑ, στηρίζονται έμπρακτα οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί ∆ήμοι».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εξαγγελία του να αλλάξει τον νόμο 4412, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στη συμβολή της ΚΕΔΕ για την ένταξη των απαλλοτριώσεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Επικεφαλής ∆ράσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Καλτσάς, δήλωσε ότι η επιτυχία του προγράμματος θα οφείλεται στους ∆ημάρχους και γενικότερα στην Αυτοδιοίκηση. Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η άριστη συνεργασία με την ΚΕ∆Ε, και την Κυβέρνηση μόνο καλά νέα θα φέρει για τους πολίτες.

Ο Δήμος Τρικκαίων
Έναν ακριβώς μήνα πριν, στις 18 Μαΐου, σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, εξετάστηκαν οι αναγκαιότητες, οι προτεραιότητες και οι μελλοντικές παρεμβάσεις σε έργα, εν όψει της ανακοίνωσης του νέου προγράμματος.
Ακολούθησε κατηγοριοποίηση των ενεργειών, αναλόγως των διαφόρων ομάδων έργων: κατασκευαστικά, κτήρια, υποδομές, αναπλάσεις, σχολεία, περιβάλλον, κοινωνική μέριμνα. Στη συνέχεια ο Δήμος Τρικκαίων με τις υπάρχουσες, τις νέες και τις υπό ολοκλήρωση μελέτες, αναμένει την έκδοση των προσκλήσεων, ώστε να υποβληθούν τα αιτήματα για έργα που αφορούν στα επόμενα χρόνια, σε πόλη και χωριά.
Ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται, ώστε ο Δήμος Τρικκαίων να προχωρήσει τα έργα που θα αποτελέσουν το νέο «πρόσωπό» του, ως ενός Δήμου σύγχρονου με βελτιωμένες υποδομές για τον πολίτη.

 

Το πρόγραμμα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε:

  • Έργα ύδρευσης: 300 εκατ. €
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων: 200 εκατ. €
  • Αξιοποίηση ΑΠΕ σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης: 150 εκατ. €
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνίες ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, διαχείριση βιοαποβλήτων: 220 εκατ. €
  • Έργα αστικής αναζωογόνησης (δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αδέσποτα ζώα): 300 εκατ. €
  • Αξιοποίηση κτηριακού αποθέματος με έμφαση στην σχολική στέγη και σχετικές απαλλοτριώσεις (μεταξύ των οποίων 14 σχολεία ΑΜΕΑ): 300 εκατ. €
  • Μελέτες και έργα αντισεισμικής προστασίας δημοτικών κτηρίων και σχολικών μονάδων: 40 εκατ. €
  • Smart cities: 130 εκατ. €
  • Ανοιχτοί χώροι: Πρόγραμμα αναβάθμισης μικρών αθλητικών χώρων και χώρων αναψυχής, καθώς και έργα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε ακτές και θάλασσες: 40 εκατ. €
  • Έργα αγροτικής οδοποιίας: 70 εκατ. €
  • Μελέτες: 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να διευκολυνθούν, κυρίως, οι μικροί δήμοι χωρίς τεχνικές υπηρεσίες. €

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων