Με τους προέδρους των αρτοποιών και κρεοπωλών συναντήθηκε ο Χρ. Αθανασιάδης


Tags |

Με τον μακροβιότερο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μιχάλη Μούσιο, τον πρόεδρο των κρεοπωλών Λάρισας κ. Ευάγγελο Ρίζο, καθώς και με καταστηματάρχες τροφίμων, συναντήθηκε διαδοχικά ο δημοσιογράφος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και συνιδρυτής της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης, στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς και συλλογικές μορφές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως επίσης και η όσμωση της αγοράς των διατροφικών  προϊόντων και γενικότερα των προϊόντων τροφίμων, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αρτοποιών κ. Μούσιο, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι σήμερα η κατανάλωση στα αρτοποιεία, τα οποία παρέχουν προϊόντα πρώτης ανάγκης, έχει πέσει περίπου 20%, συνεχίζοντας την πτώση των προηγούμενου χρονικού διαστήματος, μιας και όπως προαναφέρθηκε το κόστος ζωής για τους καταναλωτές, όπως και για τους επαγγελματίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με άμεση συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών.

Παράλληλα ο κ. Μούσιος επεσήμανε ότι και γι’ αυτούς έχει αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος παραγωγής αλλά δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες αυξήσεις στα προϊόντα για τους καταναλωτές, διότι πολύ απλά, το καταναλωτικό κοινό δεν θα μπορέσει να τις αντέξει.

Σχετικά με το νούμερο ένα πρόβλημα, που είναι το ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος των αρτοποιών, ανέφερε ότι με το νέο σύστημα στην ενέργεια, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, όπου η Ρήτρα Αναπροσαρμογής δεν θα φαίνεται μεν αλλά ενσωματώθηκε στις νέες τιμές των παρόχων,   η ΔΕΗ έχει αυξήσει την Kwh σε 49 λεπτά, άλλες εταιρείες σε 52 ενώ υπάρχουν εταιρείες που φτάνουν στα 62 αλλά μερικές που φτάνουν ακόμα και στα 93 λεπτά την Kwh, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι παρά την κρατική επιδότηση των 30 λεπτών στην Kwh, οι τελικές τιμές για τους επαγγελματίες θα είναι μεγαλύτερες και από τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η ΔΕΗ κατέχει μόνο το 40% στα αρτοποιεία πανελλαδικά, δηλαδή κοντά στα 6.000 από τα 15.000 αρτοποιεία και το υπόλοιπο 60%, το κατέχουν οι υπόλοιποι πάροχοι ρεύματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας κ. Ευάγγελος Ρίζος, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό, αφού, τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι συνάδελφοί του γίνονται καθημερινά μάρτυρες τραγικών καταστάσεων, όπου καταναλωτές φτάνουν στο σημείο να ζητούν 200 γραμμάρια κιμά και άλλοι 2 μπούτια κοτόπουλο για τα παιδιά, ενώ οι γονείς αρκούνται στις πατάτες για το γεύμα τους.

Και ο κ. Ρίζος, επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δουλεύουμε μέχρι και 16 ώρες την ημέρα για να καταφέρουμε να βγάλουμε ένα απλό μεροκάματο».

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των συναντήσεων με τους προέδρους των αρτοποιών, των κρεοπωλών αλλά και των καταστηματαρχών με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της ΠΑΚ Θεσσαλίας κ. Αθανασιάδης, ανέφερε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένας επαγγελματικός κλάδος, ούτε μια παραγωγική τάξη, που να μην υφίσταται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, παρά μόνο οι πάροχοι ρεύματος οι οποίοι αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των καταναλωτών και παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δεν φορολογεί εκτάκτως αυτά τα υπερκέρδη που φτάνουν σε σημείο αισχροκέρδειας.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, η κυβέρνηση θα πρέπει τάχιστα να θεσπίσει ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας, τόσο των καταναλωτών, όσο και των επαγγελματιών, που να προστατεύει τα εισοδήματά τους, όπως και να θεσπίσει εμπροσθοβαρή μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας.