- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Μαζικό, ηχηρό, αποφασιστικό μήνυμα ενάντια στη βία κατά γυναικών από τα Τρίκαλα

Η στιγμή που με χειροκροτήματα, παραγωγοί της λαϊκής αγοράς Τρικάλων υποδέχθηκαν την πορεία ενάντια στη βία κατά γυναικών, ήταν η στιγμή που χαρακτήρισε μια εξαιρετική εκδήλωση του κέντρου  Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων. Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά Γυναικών, η δράση “περπάτησε μαζί μας από το κέντρο (της πόλης) στο Κέντρο (Συμβουλευτικής) υλοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022.

“Μιλήστε”
Αρχικώς,  από τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, μπροστά από το Δημαρχείο Τρικκαίων, οι συγκεντρωμένοι/ες άκουσαν τις ομιλίες, της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δ. Τρικκαίων κ. Γεωργίας Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, που μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας Νίκου Σακκά. Κυρίως, όμως, συνόψισε σε μία φράση το μήνυμα της εκδήλωσης: Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να μιλήσουν. Κάτι που αναδείχθηκε και από την ομιλία της νομικής συμβούλου του κέντρου κ. Ελευθερίας Τζιουβάρα, αφού τόνισε ότι στα 9 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής, 600 γυναίκες υποστηρίχθηκαν από το επιστημονικό του προσωπικό και τους φορείς με τους οποίους το Κέντρο συνεργάζεται.
Συνολικότερα στις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων για την ισότητα αναφέρθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Αλεστά και Μιχάλης Λάππας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, οι βουλευτές κ.κ. Κατ. Παπακώστα και Σάκης Παπαδόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Δημ. Νάτσινα και μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής Θανάσης Λιούτας, που πλαισίωσε την εκδήλωση.

Θεατρικά δρώμενα

Εντυπωσιακά τα θεατρικά δρώμενα, από τα Εργαστήρια του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων. Το μεν των εφήβων παρουσίασε το δρώμενο “Το σώμα μου είμαι εγώ”, βασισμένο σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου κια δραματοποιημένους στίχους της Νατάσας Κοσμίδου. Το δε των ενηλίκων, το “Κουρασμένες γυναίκες”, βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι (μουσική Κωνσταντίνου Κωτούλα, στίχους Βασίλης Μυριανθόπουλος, ερμηνεία Ελένη Πέτα).
Τα δρώμενα εμπνεύστηκαν και καθοδήγησαν οι ηθοποιοί Αντονέλλα Χήρα και Γωγώ Κατσιανάκου.

Πορεία
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους των Τρικάλων: τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, την κεντρική πλατεία, τη λαϊκή αγορά, τα Δικαστήρια. Σε όλη τη διάρκειά της, το σύνθημα ήταν ένα: “Εχει όνομα – γυναικοκτονία”. Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Συμβουλευτικής, δίπλα από το Ε ΚΑΠΗ (έναντι ΔΕΗ).

Μπαλόνια
Εκεί, οι δεκάδες συμμετέχοντες/ουσες άφησαν ελεύθερα τα μπαλόνια στον μόλις άρχισε να σκοτεινιάζει τρικαλινό ουρανό, σε μια προσπάθεια, το μήνυμα ενάντια στην κακοποίηση να μεταφερθεί παντού.

Δέντρο Ισότητας – Γκραφίτι

Με φόντο το λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων, που επί διετία μεταφέρει σε όλον τον Δήμο Τρικκαίων το μήνυμα για το Κέντρο της Συμβουλευτικής και χρήσιμες πληροφορίες, το Δέντρο Ισότητας ήταν το σημείο στο οποίο κάθε συμμετέχοντας/ουσα άφηνε ένα εμψυχωτικό μήνυμα ενάντια στην κακοποίηση.
Παραλλήλως, στον τοίχο του Κέντρου, ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Κισκίνης ολοκληρωνε γκραφίτι με αισιόδοξα μηνύματα.

Μοιράστηκαν, επίσης, χυμοί (“Ολυμπος”) και γλυκά (“Μέλισσα”), καθώς και νόστιμες παρασκευές του Κοινωνικού Εστιατορίου του Δήμου Τρικκαίων.
Παρέστησαν επίσης,  η τ. αντιδήμαρχος Εφη Λεβέντη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Ν. Γουγουλάκης, ο υπεύθυνος του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων, Αστυνόμος Β, Παναγιώτης Ζαΐμη, η πρόεδρος του σωματείου
Φίλες της Αγάπης” κ. Ε. Γουγουλάκη.
Σημαντική η παρουσία παικτριών της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου των Τρικάλων, πολλών τρικαλινών, που πλαισίωσαν την πορεία και τις δράσεις, ενώ βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τα τμήματα Ασφάλειας και Τροχαίας της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων, νηπιαγωγοί του Ζ Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Τρικκαίων και ο χοροδιδάσκαλος κ. Αθ. Παπαγεωργίου.

Από το γραφείο Τύπου

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα κάθε είδους βίας ή πολλαπλών διακρίσεων, στεγάζεται στην πόλη των Τρικάλων, επί της οδού Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς (κτήριο Ε ΚΑΠΗ – έναντι ΔΕΗ) και λειτουργεί στο πλαίσιο της Ενταγμένης Πράξης «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Θεσσαλία/Δήμος Τρικκαίων », με Κωδικό ΟΠΣ 5000586 του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) « Θεσσαλία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).