Κ. Σκρέκας: Οδηγούν σε χρεωκοπία τη ΔΕΗ


Tags |

Επίκαιρη επερώτηση προς  τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε  Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. – Πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ. κ. Κώστας Σκρέκας, μαζί με συναδέλφους του. Σε αυτή καταγγέλλει πως «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί τη χρεωκοπία της ΔΕΗ». Κατηγορεί την  Κυβέρνηση για ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις και φέρνει στο προσκήνιο στοιχεία που αποδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση της εταιρείας.

Αναλυτικά η επερώτηση:

 

«Ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λαϊκισμός σε συνδυασμό με έλλειψη στρατηγικής, αδράνεια και κακοδιαχείριση, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστροφικής ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης αποτελούν -για μια ακόμη φορά- οι χειρισμοί της στο θέμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ), που αποδεικνύεται και από τις ζημιές 67,5 εκ. ευρώ που καταγράφει η επιχείρηση το α΄ τρίμηνο του 2017, εξέλιξη για την οποία επανειλημμένα είχαμε προειδοποιήσει Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΔΕΗ .

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει υποστεί μια δραματική υποβάθμιση μέσα σε τρία μόλις χρόνια, υπέστη δραματική χρηματιστηριακή απαξίωση, υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στα 2,6 δις ευρώ, και εκτίναξη των χρεών της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς ΑΠΕ και προμηθευτές.

Ταυτόχρονα, η ματαίωση του σχεδίου για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και η ακύρωση της «Μικρής ΔΕΗ» από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταδίκασαν την εταιρεία σε μια πρωτόγνωρη χρηματοοικονομική ασφυξία. Η πώληση της μικρής ΔΕΗ – που νομοθετήθηκε το 2014 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας– θα έδινε στα ταμεία της εταιρείας άμεση ρευστότητα τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, θα έλυνε το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης στη λιανική και στην παραγωγή, ενώ θα διασφάλιζε και ένα επενδυτικό πλάνο από τον ανάδοχο τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για τη «Μικρή ΔΕΗ». Από την άλλη πλευρά, η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα έδινε έως και 500 εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που θα λάβει από το σημερινό ζημιογόνο σχέδιο μετοχοποίησης που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ θα είχε στα ταμεία της περί τα 2 δις ευρώ, θα είχε λύσει το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά, και βέβαια θα είχε διασφαλιστεί το επενδυτικό της πλάνο, αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ ύψους 2,5 δις ευρώ.

Αντίθετα η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς:

  1. Να επιβληθεί μείωση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ σήμερα από το 87% στο 50% χωρίς κανένα χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα, δηλαδή να μειώσει τον κύκλο εργασιών της (τζίρος από την ηλεκτρική ενέργεια), από 4,56 δις στα περίπου 2,53 δις μέχρι το 2020.