Μια σειρά από έργα που αναβαθμίζουν κτιριακά τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των υγειονομικών δομών, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ με 52 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχο την 5η ΥΠΕ. Ταυτόχρονα άλλα 5,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη στήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,το οποίο θα αποκτήσει σύγχρονα μηχανήματα με τεχνολογία αιχμής, με στόχο να ενισχυθεί μεταξύ άλλων η Ακτινολογική-Ογκολογική Κλινική του και να δημιουργηθεί μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών.
Όλα τα έργα παρουσιάστηκανσε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Βαγγέλη Αποστόλου και της Διευθύντριας της Διαχειριστικής Αρχής Πολυτίμης Γραββάνη.
Δημ. Κουρέτας
«Στηρίζουμε κατά προτεραιότητα έργα ασφάλειας για τους πολίτες και η υγεία είναι κυρίαρχη στο πρόγραμμα μας. Το έργο στήριξης της υγείας είναι βαρύ και δεν θα υπάρξει μείωση δαπάνης ούτε ενός ευρώ », δήλωσε ο κ. Κουρέτας και πρόσθεσε: «Είμαστε πάντα συνεπείς στον σχεδιασμό, στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των έργων. Θα ενισχύσουμε τα Κέντρα Υγείας, θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στο ΕΚΑΒ θα αναβαθμίσουμε τα περιφερειακά ιατρεία σε όλους τους νομούς.
Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία με κάθε κόστος».
Ο κ. Κουρέτας απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και σε κριτική για τη στάση της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στο ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε ακόμη ότι δρομολογήθηκε χρηματοδότηση 400.000 ευρώ για το ΚΕΘΕΑ, και χαρακτήρισε σημαντική την ενίσχυση με 3 εκατ ευρώ για τις νέες εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στη Λάρισα.
Φ. Σερέτης
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα έργα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημειώνοντας την άριστη συνεργασία που έχει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα, η οποία φέρνει θετικά αποτελέσματα.
«Οι δράσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα που δρομολογήθηκαν έχουν σαν σκοπό να ενισχύσουμε τα Κέντρα Υγείας σε εξοπλισμό, υψηλού κόστους, και τα περιφερειακά ιατρεία, και να αναβαθμίσουμε περιφερειακά ιατρεία σε όλους τους νομούς. Προβαίνουμε στην προμήθεια 18 ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας, μια ανεξάρτητη διαδικασία που γίνεται από το ΕΚΑΒ. Ανανεώνουμε τον στόλο μας και στα νησιά» δήλωσε ο κ. Σερέτης.
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προμήθεια ιατροτεχνικού εξοπλισμού αξίας 1.203.000 ευρώ, στην αντικατάσταση όλων των οδοντιατρικών εδρών, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των Κ.Υ. και στην αντικατάσταση των παλιών εμφανιστηρίων με υπερσύγχρονα ψηφιακά, στην αλλαγή του μαστογράφου στην Κινητή Μονάδα με την εγκατάσταση ψηφιακού και στην αναβάθμιση των περιφερειακών ιατρείων σε ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Καρδίτσης, ΠΕ Τρικάλων και ΠΕ Μαγνησίας.