Η ομιλία του Δημήτρη Σιούφα μετά την διάκρισή του από τον Εμπορικό Κόσμο


Tags |

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) μετά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το Ελληνικό Εμπόριο το 2016, τίμησε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα για την καθοριστική στην ανάπτυξη του Εμπορίου της χώρας μας, θητεία του. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, παρέδωσε στον Πρόεδρο απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, με την οποία τιμάται και καθίσταται επίτιμο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημήτρη Σιούφα, μετά την τιμή που του έγινε:

«Σας ευχαριστώ όλους για την τιμή και ευχαριστώ το Διοικητικό Συμβούλιο

της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου καιΕπιχειρηματικότητας και τον Προέδρο της Βασίλη Κορκίδηγια τα καλά του λόγια.

Θα μου επιτρέψετε όμως να μεταβιβάσω την τιμή εκεί που ανήκει περισσότερο: Σε όλους τους συνεργάτες μου, και  τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης του έργου και της εποχής που αναφερθήκατε, τον Γιάννη Παπαθανασίου, τον Τάσο Νεράντζη, τον Νίκο Στεφάνου, τον Γιάννη Μπενόπουλο, τον Δημήτρη Βρεττάκο, τον Μανούσο Βολουδάκη, τον Θανάση Σκορδά, τον Γιάννη Οικονόμου, Σπύρο Παπαδόπουλο, τον Καθηγητή Γιάννη Τσουκαλά και τον Σπύρο Ευσταθόπουλο. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ.

Για το έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κορκίδης, θα πω τα ακόλουθα:Ποτέ κανείς εργάτης – δημιουργός δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος με το έργο που επιτέλεσε. Θα επιθυμούσε να έχει περισσότερο χρόνο και περισσότερες δυνατότητες για να κάνει περισσότερα και καλύτερα. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για κάθε εργάτη – δημιουργό από την εκτίμηση και αναγνώριση του υπαρκτού έργου, χρόνια μετά, από τους αποδέκτες. Και γι’ αυτό σας είμαι απόψε εξαιρετικά ευγνώμων.

Κυρίες και κύριοι θα μου επιτρέψετε για δυο λεπτά, λίγες σκέψεις για την περίσταση και την εποχή.

Κανένα σημαντικό έργο της πολιτικής δεν αξίζει ούτε μπορεί να εμπνευστεί, να σχεδιασθεί, να προγραμματισθεί, να υλοποιηθεί και κυρίως να διατηρηθεί και να ευδοκιμήσει αν δεν γίνει με έγνοια για τους πολλούς, με κόπο από πολλούς, με στόχο να γίνει κοινωνική κατάκτησηόλων και με το νου στις επόμενες γενεές.

Η υπέρτατη τιμή για ένα πολιτικόείναι η διάρκεια και η χρησιμότητά του έργου του. Αυτό συνήθως κρίνεται ορθά μετά την αποχώρησή του από την πολιτική και τη ζωή. Όταν την ανάμνηση για τον πολιτικό συνοδεύει η ευγνωμοσύνη για το έργο του. Και αυτό η ιστορία δείχνει ότιείναι σπάνιο, πολύ σπάνιο.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η αίσθηση του μέτρου αναφορικά με το χρόνο και τη φύση των τιμών που απονέμονται προς τους πολιτικούς.

Άλλωστε οι πολιτικοί δραστηριοποιούνται σε ένα λειτούργημα, που με πάθος επιδιώκουν να τους ανατεθεί, από το λαό και το πολιτικόσύστημα. Να τους ανατεθεί στη βάση του  ιδεολογικού και προγραμματικού πλαισίου που πιστεύουν ή εξελικτικά τροποποιούν. Φυσικά, και στη βάση της αντίληψης για την επάρκεια στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Κανείς δεν μένει στην πολιτική όταν δεν παίρνει ικανοποίηση από αυτή ή όταν τον κουράζει.

Πιστεύω λοιπόν, ότι η τιμή που απονέμει στον κάτοχο το ίδιο το δημόσιο αξίωμα και η ικανοποίηση που προέρχεται από τη δυνατότητα προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο συνήθως υπέραρκούν για όλους τους πολιτικούς.

Κοιτάζοντας την πολιτική από απόσταση και την επικαιρότητα από κοντά, αναλογίζομαι για την ορθότητα των παγκοσμίων και εθνικών προτεραιοτήτων στην εποχή μας. Των ορθών προτεραιοτήτων και του σοφού  νου,  που αποστερεί από πολίτες και πολιτικούς, η έλλειψη νηφαλιότητας στη φρενήρη εποχή που διατρέχει η ανθρωπότητα και η Πατρίδα μας. Αντιλαμβανόμαστεάλλωστε όλοι πόσο δύσκολη έχει γίνει παντού η διακυβέρνηση κοινωνιών και κρατών. Και σκέπτομαι πόσο αναγκαία είναι η παγκόσμια αναθεώρηση και επανασύνθεση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών θεσμών και της Δημοκρατίας.

Πόσο σοφά και επίκαιρα είναιγια την εποχή μας τα λόγια ενός μεγάλουφιλοσόφου της πολιτικής, ιστορικού  και πολέμαρχου: Του Ουίνστων Τσώρτσιλ: ” Όταν διαβαίνεις μια κόλαση, συνέχισε να προχωράς”.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη τιμή και την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης και σας εύχομαι κάθε επιτυχία».