Η κυβέρνηση θα προωθήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία


Tags |

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η αξιοποίηση των «τηλε-» στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Αφού καθιέρωσε και παγίωσε την «τηλεκπαίδευση» σαν κανονική διαδικασία μαθήματος, θεσπίζοντας παράλληλα τρίμηνες (!) συμβάσεις αναπληρωτών για να την υλοποιήσουν. Αφού πίεσε να χρησιμοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός απέναντι στις μαθητικές καταλήψεις. Τώρα έρχεται να καθιερώσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αρχικά με διάταξη που ψηφίστηκε στην βουλή για τις εκλογές για τα κρατικά Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ.) και εν συνεχεία με ανοιχτή επίθεση απέναντι στα σωματεία με νομοσχέδιο που προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία τόσο στις εκλογές τους όσο και στις συνελεύσεις για απεργία!

Είναι γνωστή η στάση και θέση μας για τον χαρακτήρα των εκλογών για τα συνδιοικητικά Υ.Σ. και πώς αυτά λειτουργούν για να ενσωματώσουν και να υποτάξουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Για αυτό άλλωστε διαχρονικά υιοθετούμε την θέση της αποχής από αυτά. Φυσικά, όμως, είδαμε την ψήφιση της διάταξης για την τηλεψηφοφορία σαν ένα μηχανισμό πίεσης για την εφαρμογή της και στα σωματεία μας. Και η κυβέρνηση βιάστηκε να επιβεβαιώσει αυτήν την εκτίμηση. Έτσι, με βασικό εργαλείο το νέο νομοσχέδιο της, επιδιώκει:

  • Να υποκαταστήσει τις ζωντανές διαδικασίες (συνελεύσεις, εκλογές κτλ) και τις ζυμώσεις στα πλαίσια αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν κινήσεις και αντιδράσεις, με διαδικασίες εικονικής πραγματικότητας όπου το πάνω χέρι θα έχουν οι απόψεις του συστήματος, ενώ οι όποιες αγωνιστικές αντιλήψεις θα μπορούν να κατασταλούν εύκολα.
  • Να καταργήσει κάθε διάταξη που προβλέπει άδεια από την δουλειά για να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, με πρόσχημα το «να μην χάνονται διδακτικές ώρες».
  • Να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την παρέμβαση του κράτους στα σωματεία δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την δημιουργία αντιστάσεων. Είναι συνέχεια του ασφυκτικού θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια (Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, 50%+1 για απεργία, δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές κτλ).

Είναι μεγάλη υποκρισία από το Υπουργείο να μιλάει για «χαμένες διδακτικές ώρες». Χρησιμοποιούν προσχηματικά την απειλή του κορωνοϊου και φυσικά δεν μας πείθουν οι δηλώσεις του Υπουργείου ότι ανησυχεί για την υγεία των εκπαιδευτικών! Αξιοποιώντας όλο αυτό το κλίμα επιδιώκουν να αφοπλίσουν οποιαδήποτε αγωνιστική, ζωντανή και ανεξάρτητη από το κράτος συνδικαλιστική και κινηματική έκφραση

Απέναντι σε όλα αυτά οι συνδικαλιστικές «μας» ηγεσίες δεν είναι σε θέση να δώσουν καμία μάχη. Αδυνατούν να απαντήσουν στην επίθεση (ιδεολογική, πολιτική) που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, γιατί έχουν συμβάλλει και οι ίδιες στο μπάσιμο του κράτους μέσα στα σωματεία, συμμετέχοντας στους «διαλόγους για την παιδεία», στα κρατικά όργανα συνδιοίκησης, στην αποδοχή του κράτους σαν ουδέτερο κριτή για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών! Για αυτό άλλωστε το βασικό τους επιχείρημα αναφέρεται στο ενδεχόμενο της νοθείας (υπαρκτό αλλά όχι πρωτεύoν), γεγονός που δεν μπορεί να δημιουργήσει μαζική κίνηση υπεράσπισης των συλλογικών μας διαδικασιών.

Πρέπει να σημάνει γενικός συναγερμός στους εκπαιδευτικούς και στα σχολεία. Να μην περάσει η αντιδραστική προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τις συλλογικές μας διαδικασίες σε συνομιλητές και χειροκροτητές των κυβερνητικών σχεδίων. Να εναντιωθούμε στην ακόμα παραπέρα παρέμβαση του κράτους στα σωματεία μας!

  • ΑΠΟΧΗ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ!
  • Όχι στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τα σωματεία!
  • Έξω το κράτος από τα σωματεία.
  • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές μας διαδικασίες!
 
  • Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στην απεργία και την διαδήλωση.