Ευρωπαϊκή εμπειρία στον σχεδιασμό του Δ. Τρικκαίων για δράσεις ισότητας των φύλων στην πόλη


Tags |

Μόνο θετικά ήταν τα αποτελέσματα από την υλοποίηση και την παρουσία του Δήμου Τρικκαίων στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Gendered Landscape – Urbact III». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ουμέα της Σουηδίας-επικεφαλής πόλη του προγράμματος- από 8 έως 10 Ιουνίου 2022 και τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησαν η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Δ. Τρικκαίων και τ. αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γεωργία Κοτρώνη –Μπαλοδήμου και η Project Manager του προγράμματος και Προϊσταμένη του  Τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας κ. Βέρα Ντάκου.
Η κ. Κοτρώνη παρουσίασε τη δημιουργία του «Χώρου Θηλασμού και  Βρεφικής Φροντίδας  Δ.Τρικκαίων» που υλοποιήθηκε επί θητείας της με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Gendered Landscape – Urbact III». Η κ. Ντάκου παραχώρησε συνέντευξη που αφορούσε στα οφέλη που αποκόμισε ο Δήμος Τρικκαίων από το εν λόγω πρόγραμμα, ενώ εκπροσώπησε το Δήμο Τρικκαίων σε πάνελ συζήτησης, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι όλων των συμμετεχουσών πόλεων του προγράμματος: Umea (Σουηδία), Barcelona (Ισπανία),  La Rochelle (Γαλλία), Celje (Σλοβενία), Panevezys (Λιθουανία). Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι εστίασαν στο πώς οραματίζονται το μέλλον της πόλης τους και της Ευρώπης σε θέματα Έμφυλης Ισότητας.
Ο σχεδιασμός του Δ. Τρικκαίων για το project «Gendered Landscape – Urbact III» και την Ισότητα των Φύλων προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις με την Τοπική Ομάδα Δράσης και περιλαμβάνει:

α) την ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης στον αστικό σχεδιασμό με στόχο τη δημιουργία μιας ανοιχτούς, ασφαλούς συμπεριληπτικής και χωρίς αποκλεισμούς πόλης, όπου γυναίκες και άνδρες χρησιμοποιούν ισότιμα και ανάλογα με τις ανάγκες τους τον δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες
β) την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα έμφυλης ισότητας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η κ. Kοτρώνη συναντήθηκε με την αρμόδια Αντιδήμαρχο της Ουμέα κ. Janet  Agren και αντήλλαξαν απόψεις τους επί των σχετικών θεμάτων.

Επόμενη δράση του Δήμου Τρικκαίων με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Gendered Landscape – Urbact III» είναι οι «Αυλές Συμπερίληψης». Με αυτές ο Δήμος Τρικκαίων φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο Project παιδαγωγικού χαρακτήρα με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα Ισότητας και συμπερίληψης, εστιάζοντας στο φύλο μέσα από τη μελέτη της σχολικής αυλής, τον πρώτο δημόσιο χώρο για το παιδί.

Για την πρώτη πιλοτική του εφαρμογή επιλέχτηκε το 33ο Δημοτικό Σχολείο.

Με τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από τη συμμετοχή του στο «Gendered Landscape – Urbact III» ο Δήμος Τρικκαίων φιλοδοξεί να ενισχύσει το προφίλ του ουσιαστικά και πρακτικά σε θέματα Ισότητας των Φύλων σε όρους βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων