Ερώτηση Γ. Μανιάτη για το φράγμα της Μεσοχώρας


Tags |

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του Υδροηλεκτρικού Έργου του Φράγματος Μεσοχώρας, σε συνέχεια πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή Μεσοχώρας – Τρικάλων, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτη, ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:
«Κύριε Υπουργέ,
Επισκέφθηκα πρόσφατα την περιοχή Μεσοχώρας – Τρικάλων, επικεφαλής κλιμακίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου διαπίστωσα ότι δύο (2) σημαντικές έτοιμες, αλλά σχολάζουσες επενδύσεις και υποδομές της χώρας, βρίσκονται ανενεργές, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν ενέργεια και δημόσιο πλούτο μαζί με περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, δύο ολοκληρωμένες επενδύσεις, συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 500.000.000 €, του Φράγματος Μεσοχώρας και του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ ισχύος 160 MW που συνδέεται με το Φράγμα, δεν μπορούν να ξεκινήσουν να λειτουργούν, παρ’ ότι έχουν λυθεί όλα τα μακροχρόνια προβλήματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που τα ταλάνιζαν για μεγάλο διάστημα, περιμένοντας την υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ήδη, από το Σεπτέμβριο του 2014 μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, το έργο αυτό δεν συσχετίζεται πια με την εκτροπή του Αχελώου και κατά συνέπεια μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μόνο του ως καθαρά φιλοπεριβαλλοντικό ενεργειακό έργο.
Στην επίσκεψη αυτή που έγινε παρουσία όλων των τοπικών Αρχών και Φορέων της περιοχής, οι οποίοι μετέφεραν την έντονη επιθυμία τους για την έναρξη λειτουργίας των ολοκληρωμένων επενδύσεων, εκφράστηκε η απορία, για το μπλοκάρισμα της υπογραφής της ΜΠΕ από τον υπουργό, όταν έχουν ακολουθηθεί αυστηρά όλες οι προβλέψεις του Νόμου, οι τοπικές κοινωνίες έχουν επίσημα εκφραστεί υπέρ του έργου και υπάρχει η υπογραφή και σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, δεδομένου ότι:
1. Από το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 GWh (γιγαβατώρες) από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα. Από την μη λειτουργία του έτοιμου εργοστασίου η εθνική οικονομία και η ΔΕΗ έχουν απώλειες 25.000.000€ τον χρόνο.
2. Το φράγμα της Μεσοχώρας, με την αποθηκευτική ικανότητα των 250.000.000 κυβικών μέτρων, συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντι περιοχών και παράγει καθαρή, πράσινη ενέργεια, περιορίζει τις εκπομπές ρύπων, παρέχει επάρκεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας ιδίως τις ώρες αιχμής.
3. Θα υπάρξει όπως έγινε και με άλλα όμοια έργα της ευρύτερης περιοχής αγροτουριστική ανάπτυξη και απασχόληση στα ορεινά χωριά της περιοχής που τόσο ανάγκη έχουν.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο καθυστερεί η υπογραφή της Μελέτης, δεδομένου ότι όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν γνωμοδοτήσει θετικά προ πολλού;
2. Πότε προτίθεστε να υπογράψετε την εγκεκριμένη από τις Υπηρεσίες Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου της Μεσοχώρας;
3. Γιατί απαξιώνετε ως κυβέρνηση ένα σχεδόν έτοιμο έργο για την παραγωγή πράσινης ενέργειας επενδεδυμένου κεφαλαίου σε σημερινές τιμές πλέον των 500.000.000€;
4. Γιατί η κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού της, δήλωσε ότι θα τροποποιήσει το Σχέδιο Διαχείρισης νερών του υδατικού Διαμερίσματος; Σε ποια νέα μελέτη στηρίζεται για να ανακοινώσει κάτι τέτοιο;»