Επιστολή των Θεσσαλών κτηνοτρόφων στον Πρωθυπουργό


Tags |

Κ. Πρωθυπουργέ είμαστε ένας κλάδος που απασχολεί μαζί με την μεταποίηση και τα συναφή επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται πέριξ της κτηνοτροφίας τις 500.000 άτομα. Δίνουμε δουλειά σε 15 άλλα επαγγέλματα και η δουλειά μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή του γεωργού καθώς μεγάλο μέρος της γεωργικής παραγωγής (κυρίως καλαμπόκι και μηδική) καταναλώνεται από εμάς. Τους τελευταίους έξι μήνες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με κατακόρυφη πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος η οποία οφείλετε στην ανυπαρξία ελέγχων από τον ΕΛΟΓΑΚ με αποτέλεσμα εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος που παράνομα χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγή Φέτας καθώς επίσης και μετατροπή λευκού τυριού σε Φέτα έχουν συμπιέσει τις τιμές τόσο στην Φέτα όσο και στο γάλα που παράγουμε. Γι’ αυτό τον λόγο με μεγάλη συμμετοχή κτηνοτρόφων από όλη την Θεσσαλία και όχι μόνο έγινε το Σάββατο 21-04-2018 η πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων στον Τύρναβο. Το κύριο συμπέρασμα από την συνάντηση ήταν η καταστροφή του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας με τις τελευταίες μειώσεις που έγιναν στο αιγοπρόβειο γάλα. Η  πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια είναι τέτοια που σε λίγο διάστημα δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Ελλάδα.Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνο κτηνοτρόφοι για μειώσεις στις τιμές του γάλακτος αλλά τώρα τελευταία ακούμε τυροκόμους να παρατάνε γάλατα συναδέλφων. Ζούμε μία κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο καθώς εάν σταματήσουν να παίρνουν το γάλα από τους αιγοπροβατοτρόφους ή συνεχίσουν αυτές οι μειωμένες τιμές μέχρι το φθινόπωρο μεγάλο τμήμα της αιγοπροβατοτροφίας δεν θα υπάρχει. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε συνάντηση μαζί σας καθώς θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να δράσετε για να σωθεί ο κλάδος μας.

Από την συνάντηση των κτηνοτρόφων το Σάββατο 21-4-2018 στον Τύρναβο εκτός από την συνάντηση μαζί σας ομόφωνα αποφασίστηκαν προτάσεις και δράσεις τις οποίες σας τις παραθέτουμε:

  • Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων τόσο από την Θεσσαλία όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος την Πέμπτη 3 Μαίου στην Λάρισα στο συνέδριο του Economist όπου θα παρευρίσκεται και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.
  • Ανεξάρτητος ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή κτηνοτρόφων & τυροκόμων στο Διοικητικό συμβούλιο και όχι με δημόσιους υπαλλήλους όπως θέλει να νομοθετήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Αύξηση των προστίμων με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προιόντα και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης να κλείνει το τυροκομείο ή η γαλακτοβιομηχανία.
  • Έγκριση άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
  • Να δoθείdeminimis στους κτηνοτρόφους για την μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ισοζύγιο σε όλα τα προιόντα ΠΟΠ και μη και όχι μόνο στο αιγοπρόβειο γάλα.
  • Ζητάμε να τοποθετηθούν GPS και να θεσπιστεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.
  • Να γίνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσλήψεις τόσο για τον ΕΛΟΓΑΚ όσο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών.
  • Να εξετασθεί μετά από συννενόηση με νομικό σύμβουλο το ενδεχόμενο προσφυγής στον εισαγγελέα για την αδικαιολόγητη πτώση των τιμών.

Ευελπιστούμε άμεσα να συναντηθούμε για να μπορέσουμε έστω και τώρα να σωθεί ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας.