Επίσκεψη καθηγητή του Παν/μιο της Τεχεράνης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας


Tags |

Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας επισκέφθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου μετά από την πρόσκληση του Αναπλ. Καθηγητή Δενδροκομίας, του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Δρ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, ο Dr.KouroshVahdati, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, της Γεωπονικής Σχολής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Dr. KouroshVahdati συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Δρ. Παναγιώτη Γούλα, αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις και συζήτησαν το ενδεχόμενο για την συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Ο Dr. KouroshVahdati, ανταπέδωσε την πρόσκληση που είχε λάβει το 2010, ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, από τον Υπουργό Γεωργίας τους και την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει σαν Κεντρικός Ομιλητής, στο Διεθνές Συνέδριο Δενδροκηπευτικών του Ιράν, που οργανώνεται κάθε δύο χρόνια και συγκεκριμένα, τότε είχε γίνει στο Πανεπιστήμιο του Guilan, στην πόλη Rasht, ακριβώς δίπλα στην Κασπία θάλασσα.

Ο Dr. KouroshVahdati Καθηγητής, έχει εξειδίκευση στον πολλαπλασιασμό και στα διάφορα υποκείμενα της καρυδιάς και είναι από το 2011 Πρόεδρος στην «Ομάδα Εργασίας για την Καρυδιά», στην “ InternationalSocietyforHorticulturalSciences” (ISHS), «Διεθνή Κοινότητα για τις Δενδροκηπευτικές Επιστήμες».

Με τον Αναπλ. Καθηγητή Δενδροκομίας, κ. Αλέξανδρο Παπαχατζή θα επισκεφτούν καλλιέργειες καρυδιάς στην περιοχή της Λάρισας και των Τρικάλων, καθώς και τις σύγχρονες και πρωτοποριακές εγκαταστάσεις στο εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων» του ΤΕΙ/Θ, για την εξελιγμένη τεχνική πολλαπλασιασμού της καρυδιάς με την επιστημονική μέθοδο της «Θερμοσυγκόλλησης» και για να δει τα κοινά πειραματικά προγράμματα με τα Φυτώρια Εμβολιασμένης Καρυδιάς, του κ. Βασιλείου Σαργιώτη, όπως αυτό της «Υπέρπυκνης Φύτευσης Καρυδιάς Καλιφόρνιας (Παραγωγικός Τοίχος)».

Το εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών» του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, από το 1984 ασχολείται με την καλλιέργεια της εμβολιασμένης καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας, στην Ελλάδα και έκτοτε είναι πρωτοπόρο στη διάδοση αυτής της καλλιέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες Βαλκανικές και μη χώρες, καθώς επίσης  και στις νέες μεθόδους αναπαραγωγής των εμβολιασμένων δενδρυλλίων.